Alo!

Tb!j{wpsb!twfujokf

-

Ubistvo je i kad ne isplatiš platu koju je radnik zaradio!

S

tvarajući čoveka kroz Sina, Bog Otac mu Duhom Svetim udahnjuje život i time mu daruje najveći blagoslov.

S

toga su sve civilizaci­je i kulture život svakoga čoveka posmatrale kao dragocenu i najveću svetinju. Šesta Božja zapovest jasno glasi: “Ne ubij!”.

B

ožji dar života čoveku jasno pokazuje i ukazuje na meru ljubavi Trojičnoga Boga prema rodu Adamovom.

P

osmatran kao bescen blagoslov, život se ne može uporediti ni sa kakvom vremenskom ili prostornom odrednicom.

Z

akon Božji, kao čuvar odnosa na relaciji čoveka prema Bogu i unutar zajednice ljudskoga roda, jasno naglašava tu osveštanu vrednost života, koju niko nema pravo da oduzme.

U

bistvo je težak greh usmeren protiv Božjeg domostroja spasenja. Po istoj osnovi tu su i samoubistv­o i čedomorstv­o.

M

eđutim, greh ubistva se ne odnosi samo na lišavanje života, već u jednom širem smislu pod njim se porazumeva­ju sve one okolnosti koje ugrožavaju ličnost i egzistenci­ju čoveka. Pre svega, tu je zakidanje isplate za rad i trud. Iako se čini ne tako strašnom, tu je i kleveta i podmetanje, primitivni načini unižavanja bližnjih, zbog kojih su mnoge porodice doživele velika stradanja...

P oštovanje svetinje života ugodno je Bogu, jer se na taj način poštuje lik Božji u stvorenome. Nepoštovan­je pak doprinosi odstupanju blagoslova Božjeg od hulitelja na svetinju. Osveštano vekovno iskustvo nam pokazuje da su mnogi hulitelji na svetinju i dar života još u ovome veku primili platu za svoje nedelo.

Č uvajmo stoga svakoga čoveka, bio bližnji ili stranac, čineći čast jedni drugima po rečima Svetog Apostola Pavla, jer smo skupo plaćeni samom krvlju Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista, čija je žrtva za nas spasonosna.

M i hrišćani, verujući u drugi dolazak Hristov, očekujemo večni život, zajednicu Carstva

Božjeg, te je nemar za večno spasenje takođe u kategoriji ubistva. Iz tog aspekta posmatrano, vidimo da je sramno okončana sila svih gonitelja vere, od Nerona do naših dana.

K ao svetiljka večnosti, na putu vremena

Sv. Crkva nas uči da poštujemo vrednost i dar života i da se prema njemu odnosimo kao blagu koje nam po svedočenju evanđenja

Gospod daruje u izobilju. A izobilje je zajednica sa Njim i svima svetima.

 ??  ?? Piše: Jeromonah Dimitrije, iguman manastira Tumane
Piše: Jeromonah Dimitrije, iguman manastira Tumane

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia