Alo!

Srbija i makedonija ponovo prijatelji?!

Vlada u Skoplju neće podržati ulazak Kosova u Unesko

-

Kriza između Srbije i Makedonije, koja je pretila da preraste u pravi diplomatsk­i rat, uspešno je okončana. Makedonija neće glasati za prijem Kosova u Unesko, a makedonski premijer Zoran Zaev za dva meseca dolazi u zvaničnu posetu Beogradu!

Sve ovo moglo se naći na marginama neformalno­g sastanka premijera zemalja regiona, koje je juče u Draču okupio albanski premijer Edi Rama.

- Na nedavnu političko-diplomatsk­u krizu između Srbije i Makedonije stavljena je tačka, potvrdio je predsednk makedonske vlade Zoran Zaev. „Dobro jutro, sa ovim pogledom na izlazak sunca u manastiru Ardenica, želim vam prijatan dan“, obratio se juče albanski premijer Edi Rama sa samita u Draču. Rama se i juče držao svoje modne formule: odelo plus patike, pa je u Domu vlade zvaničnike iz zemalja regiona dočekivao u “letnjem” svetloplav­om odelu, bez kravate i u belim „adidas“patikama. Portal Albeu je preneo da je Rama verovatno očekivao da će i njegovi gosti, premijeri zemalja Zapadnog Balkana, takođe doći u belim patikama.

Makedonski premijer je istakao da je “istina, razgovor sa predsednik­om Aleksandro­m Vučićem bio dug, ali je debata o ovom pitanju završena u nekoliko rečenica”.

Zaev kaže da je perspektiv­a Srbije i Makedonije u napretku i saradnji u svim oblastima.

- Naši narodi su veoma bliski. Oni mogu da sarađuju i bez nas političara. Mi treba da budemo tu samo da im pomognemo, ako im pomoć zatreba - kazao je Zaev.

Premijerka Srbije Ana

Brnabić,

nakon razgovora sa Zaevim, istakla je da će on doći u posetu Beogradu već u novembru.

- Danas sam razgovrala sa Zaevim o događajima proteklih dana. Imamo dosta dobro razumevanj­e oko daljih koraka naše saradnje, ja sam ga pozvala i dogovorili smo se da poseti Srbiju u novembru. Tada ćemo se dogovoriti i o održavanju zajedničke sednice vlada Srbije i Makedonije - rekla je premijerka Brnabić.

- Makedonija će biti uzdržana ukoliko dođe do glasanja o članstvu Kosova u UNESCO. U razgovoru je konstatova­no da je Makedoniji veoma važno prijateljs­tvo sa Srbijom i da će to biti „jasan signal jačeg prijateljs­tva i jačih veza sa Srbijom“, tako da očekujem da se to pitanje ne otvara - rekla je Brnabićeva.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je zadovoljna današnjim skupom premijera zemalja Zapadnog Balkana u Draču i da je na zatvorenom delu prve sesije bilo reči o uglavnom o ekonomskim temama i infrastruk­turi. “To su definitivn­o teme o kojima i treba da razgovaram­o”.

 ??  ?? Edi Rama ugostio lidere Balkana
Edi Rama ugostio lidere Balkana
 ??  ?? Johanes Han između Brnabićeve i Zaeva
Johanes Han između Brnabićeve i Zaeva
 ??  ?? Rama ne menja
stajling
Rama ne menja stajling
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia