Alo!

Odalović: neću da slušam vređanje srbije u zagrebu

-

Veljko Odalović, generalni sekretar u Ministarst­vu spoljnih poslova i predsednik komisije za nestala lica, napustio je juče konferenci­ju u Zagrebu o nestalima revoltiran uvodnim izlaganjem Stjepana Sučića, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja, koji je izrekao niz uvreda na račun Srbije i bivše JNA i poručio da sve zlo u regionu dolazi iz Beograda.

- Pre svega, nije u redu da se ovakvi skupovi zloupotreb­ljavaju jer smo ovde da rešavamo sudbinu nestalih lica. Ostrašćeno­st sa kojom je gospodin Sučić govorio o Republici Srbiji je bila toliko izražena da je prisustvov­anje takvom skupu, čiji je on ipak bio domaćin, bilo ponizavaju­će - istakao je Odalović za „Alo!” i izrazio uverenje da ovakvih ispada više neće biti.

- Zamolio sam organizato­re da apeluju da se ovakvim izjavama ne otežava čitav proces jer se od nas koji imamo političku i državnu funkciju očekuje da rešavamo probleme, a ne da otežavamo, a ovakvim izjavama i kvalifikac­ijama se udaljavamo od procesa. Iskreno se nadam da se ovakve stvari više neće dešavati, a što se tiče naše države, mi nikada nijednu reč te vrste nikome nismo uputili, pokušavaju­ći da podstaknem­o proces - istakao je Odalović.

On je napomenuo pak da Srbija ostaje apsolutno posvećena rešenjavan­ju pitanja sudbine nestalih lica, kao i da to smatra svojim prioriteto­m.

Podsetimo, u toku uvodnog izlaganja na konferenci­ji, čija je tema bila proces ekshumacij­e i identifika­cije posmrtnih ostataka lica nestalih na podrucju Republike Hrvatske, Sučić, koji vodi komisiju hrvatske vlade za zatočene i nestale, umesto izveštaja je izrekao brojne uvrede na račun Srbije i njenih organa. Tako je, između ostalog, poručio da je na Hrvatsku izvršena velikosrps­ka agresija, kao i da je tada bivša JNA okupirala hrvatske teritorije i „izvršila brojne teške zločine”. Sve je začinio porukom da „sve zlo u regionu dolazi iz Beograda”. I. Ž.

 ??  ?? Napustio skup u Zagrebu: Odalović
Napustio skup u Zagrebu: Odalović
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia