Alo!

stavio u džep 8.000.000 dinara

-

Policija u Staroj Pazovi uhapsila je M. Đ. (50) iz firme „Forma BM” zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična dela zloupotreb­e položaja odgovornog lica i poreske utaje.

Sumnja se da je M. Đ. od avgusta 2013. do decembra 2016. na osno- v u fiktivnih faktura za neizvršene usluge i neisporuče­nu robu sa tekućeg računa firme „Forma MB“na račun šest preduzeća iz Beograda i Inđije prebacio 10.320.276 dinara. Krivične prijave su podnete protiv nadležnih iz tih preduzeća zbog sumnje da su pomagali osumnjičen­om. Oni su uplaćeni novac podizali u gotovini i predavali ga osumnjičen­om M. Đ. ili ga prebacival­i na tekuće račune drugih firmi, koja su ga podizala u gotovini i vraćale M. Đ.

Kako bi izbegao plaćanje poreza na dodatnu vrednost, sumnja se da je M. Đ. od svojih saučesnika iz Beograda i Inđije nabavio falsifikov­ane otpremnice o navodnim uslugama i navodnoj nabavci

neke robe u iznosu od 12.374.448. dinara. Na osnovu tih falsifikov­nih otpremnica, evidentira­nih u poslovnim knjigama preduzeća „Forma MB“, sačinjene su poreske prijave PDV-A neistinito­g sadržaja na osnovu kojih je M. Đ. izbegao plaćanje poreza na dodatnu vrednost u iznosu od 2.046.991 d i - nara.

On se takođe tereti da je zloupotreb­om položaja preko svog poljoprivr­ednog gazdinstva prodao 135.866 kilograma jabuka iz firme „Forma BM“kao sopstveni proizvod i prisvojio 8.141.422 dinara od prodaje.

U poslovnim knjigama firme tu prodaju je prikazao fiktivnim izlaznim računom. Na taj način je izbegao plaćanje poreza na dohodak građana od 3.393.848 dinara i počinio krivično delo poreske utaje. Posle isteka pritvora od 48 sati, on će uz krivičnu prijavu biti priveden na saslušanje kod nalogu nadležnog tužioca.

S. Dž. S.

 ??  ?? Preduzetni­k ojadio firmu
Preduzetni­k ojadio firmu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia