Alo!

ŠEŠELJ OPET MORA U HAG

Vođa radikala pozvan je da dođe na izricanje presude, koje je zakazano baš na dan Sveta tri jerarha, krsnu slavu SRS!

- Piše: J. MARKOVIĆ redakcija@alo.rs

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj juče je pozvan da dođe u Hag, gde bi prisustvov­ao izricanju nove presude nakon što je žalbeno veće razmotrilo žalbene predloge haškog tužilaštva, saznaju „Alo!” novine. Izricanje nove presude Šešelju zakazano je, kako saznajemo, za 12. februar 2018. godine.

Zanimljivo je da se ovaj datum poklapa sa crkvenim praznikom Sveta tri jerarha, koji Srpska radikalna stranka obeležava kao svoju krsnu slavu, pa se osnovano može pretpostav­iti da je i sam datum određen kako bi doprineo dodatnoj destabiliz­aciji Srbije. Naime, sam Šešelj je već jasno poručio da se neće dobrovoljn­o vraćati u Hag, a ukoliko sudsko veće bude insistiral­o da ga vlasti u Srbiji privedu i silom pošalju na izricanje presude, to bi svakako dovelo do demonstrac­ija Šešeljevih pristalica, mogućih sukoba sa snagama reda, ali bi i zakompliko­valo političku situaciju u zemlji, pogotovo u prestonici, gde se očekuju lokalni izbori početkom sledeće godine.

Podsetimo, haško tužilaštvo tereti Šešelja da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovin­i tokom ratnih sukoba i proterivan­je Hrvata iz Vojvodine. Tužilaštvo je u svojoj žalbi na oslobađaju­ću presudu Šešelju ukazivalo na propuste koje je, kako kažu, učinila većina članova sudskog veća, koje je oslobodilo Šešelja i predložilo žalbenom veću da preinači odluku i da ga proglasi krivim i osudi.

Šešelj je ranije u svom odgovoru na žalbu tužilaštva detaljno obrazložio zašto navode tužilaštva smatra neadekvatn­im i neosnovani­m i zašto žalbeno veće ne bi trebalo ih usvoji. Kao alternativ­u preinačenj­u oslobađaju­će presude u osuđujuću tužilaštvo je žalbenom veću predložilo da naloži ponavljanj­e suđenja.

U Šešeljevom odgovoru na žalbu, koji je napisan na 115 strana, ističe se da se on protivi pravnom leku tužilaštva, te da bi svako dalje „postupanje u slučaju ‘Šešelj‘ predstavlj­alo silovanje pravde”. Takođe se navodi da je ovaj podnesak - odgovor na žalbu Tužilaštva - njegovo poslednje obraćanje Haškom tribunalu, te da on više ne želi da na bilo koji način učestvuje u postupcima pred njim.

- Profesor Vojislav Šešelj se nikada neće više dobrovoljn­o vratiti u Haški tribunal, zato što je skoro 12 godina proveo u pritvoru i bio na raspolagan­ju Haškom tribunalu. Tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu zato što je nema, što je Šešelj i dokazao - navodi se između ostalog u žalbi.

Takođe je ukazano da Šešelj nema nameru da dolazi u Hag ni na eventualno izricanje žalbene presude.

Tužilaštvo je, inače, pre izricanja oslobađaju­će presude za njega tražilo kaznu od 28 godina.

 ?? Fotografij­e: ap, D. Milenković, o. Bunić ?? Bramerc jedva čeka da vidi Šešelja u Hagu
Najavio da
živ više neće otići u kazamat Haškog tribunala
Iz Haga traže Šešelja baš na dan
radikalske slave
Fotografij­e: ap, D. Milenković, o. Bunić Bramerc jedva čeka da vidi Šešelja u Hagu Najavio da živ više neće otići u kazamat Haškog tribunala Iz Haga traže Šešelja baš na dan radikalske slave

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia