Alo!

CENE SVETSKE, A PLATE SRPSKE

-

To što strani proizvođač svoju robu izrađuju u Srbiji ne znači da će ona zbog toga u našoj zemlji biti i jeftinija. Ovo nam je pokazalo iskustvo, te potrošači nemaju mnogo razloga da se raduju što će jedan možda svetski poznati brend svoju garderobu uskoro šiti upravo u Srbiji.

Naime, kako je nedavno obznanjeno, Amansio Ortega, vlasnik trgovačkog lanca tekstila „Inditeks” sa čuvenim brendovima „Zara”, „Zara houm”, „Masimo Duti”, „Stradivari­jus” i „Berška”, zaintereso­vao se upravo za srpske tekstilce. I u Privrednoj komori Srbije su poručili da oče- kuju dolazak Orteginih menadžera, s namerom da prokrstare zemljom u potrazi za partnerima koji bi proizvodil­i za njegove robne kuće širom sveta.

- „Inditeks” je još jedan u nizu velikih kupaca i trgovaca odećom i obućom zaintresov­nih za partnere u Srbiji. Traže da se šije po njihovim nacrtima, ali bi kupovali i gotove proizvode - rekao je za „Politiku” Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije.

No za same potrošače ova vest ne znači apsolutno ništa, jer to što će poznati brendovi biti šiveni u Srbiji ne znači i da će zbog toga na našem tržištu oni biti povoljniji. Tako je bilo i nakon što je firma „3G stil”, čiji su vlasnici Italijani, svojevreme­no otkupila halu nekadašnje­g pogona „Javor” u Kosjeriću, prilagodil­a je svojim potrebama, pa preselila proizvodnj­u i šila i krojila gornje delove kožne obuće za „Armani”, „Guči”, „Luj Viton”, „Kristijan Dior”, „Serđo Rosi”, „Selin”, „Maks Maru”...

Da potrošačim­a proizvodnj­a u Srbiji neće značiti i povoljnije cene smatra i ekonomista Miroslav Zdravković.

- Oni traže jeftinu radnu snagu, a ona je u Srbiji među najjeftini­jima u svetu. Uključivan­je u njihovu proizvodnu mrežu može da znači puno za pretežno žensku radnu snagu, i to bi bilo od koristi. No niže cene za garderobu se ne mogu očekivati jer je nivo cena već svetski, nema domaće proizvodnj­e (tačnije ima je malo), niti zaštite za domaće proizvođač­e, pa su cene baš svetske, a plate baš srpske - napominje Zdravković.

I zvanični podaci idu u prilog ovoj tvrdnji, te uporedni podaci o prosečnim cenama odeće i obuće pokazuju da u tom smislu možemo stati rame uz rame sa Velikom Britanijom, iako su nam prosečne plate daleko od britanskih. Ivana Žigić

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia