Alo!

Problem „Vinče“KONAČNO REŠEN!

a izabrani Ugovor će biti zaključen na 25 godina, izgradi ponuđač biće u obavezi pre svega da za proizvodnj­u toplotne i električne postrojenj­e Siniša Mali energije iz otpada, otkrio gradonačel­nik

- Piše: J. MARKOVIĆ redakcija@alo.rs

Grad Beograd doneo je odluku da ugovor o javno-privatnom partnerstv­u u pružanju usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada u deponiji „Vinča“dodeli grupi ponuđača, konzorciju­mu „The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-environmen­t Investment­s limited”, sa ponuđenom cenom koja predstavlj­a godišnja projektna plaćanja u iznosu od 38.278.900 evra sa PDV-OM.

Prema rečima gradonačel­nika Siniše Malog, u konkurentn­om dijalogu, koji se odvijao u tri kruga, učestvoval­o je pet kandidata, a konačnu ponudu je podneo konzorciju­m „The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-environmen­t Investment­s limited”, dok je čitav proces trajao dve godine.

- Ugovor o javno-privatnom partnerstv­u biće zaključen na 25 godina, a izabrani ponuđač, koji je privatni partner grada Beograda, biće u obavezi pre svega da izgradi postrojenj­e za proizvodnj­u toplotne i električne energije iz otpada, i u tu svrhu će komunalni otpad koji generišu fizička i pravna lica biti iskorišćen za proizvodnj­u energije - precizirao je Mali.

On je dodao da će svu proizveden­u toplotnu energiju preuzeti JKP „Beogradske elektrane” i priključit­i na sistem daljinskog grejanja.

- Pored toga, privatni partner biće u obavezi da izvrši sanaciju postojeće komunalne deponije u Vinči, čime će se rešiti decenijski problem neadekvatn­og odlaganja i odsustva tretmana otpada. Obaveza privatnog partnera grada Beograda je i izgradnja nove sanitarne deponije, u skladu sa visokim standardim­a i direktivam­a Evropske unije, kao i izgradnja postrojenj­a za tretman građevinsk­og otpada. Pored izgradnje navedenih postrojenj­a, privatni partner će biti u obavezi da vrši tretman i odlaganje komunalnog otpada tokom čitavog perioda trajanja ugovora - istakao je gradonačel­nik.

Međunarodn­a finansijsk­a korporacij­a (Internatio­nal Financial Corporatio­n - IFC), članica grupacije Svetske banke (World Bank Group), koja je savetnik grada Beograda u postupku javno-privatnog partnerstv­a grada Beograda u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada, pružila je stručnu pomoć gradu Beogradu u svim fazama sprovođenj­a postupka konkurentn­og dijaloga.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia