Alo!

Umesto rakete, strefio ih zemljotres

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Zemljotres ili raketa Kim Džong Una?

Nakon što je lider Severne Koreje juče potvrdio da je odgovoran za lansiranje rakete koja je u utorak preletela Japan i tom prilikom zapretio da je sledeća meta Guam u Pacifiku, stanovnike tog ostrva strefio je zemljotres jačine 5,2 stepena po Rihteru.

Kako se navodi, epicentar zemljotres­a bio je 84 kilometra od sela Inarajan i na dubini od 10 kilometara. Podsetimo, raketa „hvasong-12” srednjeg dometa, čije lansiranje je nadgledao Džong Un, „presekla je nebo iznad ostrva Hokaido i rta Erimo duž unapred određene putanje leta i tačno je pogodila ciljane vode u severnom Tihom okeanu. Vežba, navodno, nije uticala na bezbednost susednih zemalja.

Tim povodom je severnokor­ejski predsednik izrazio „veliko zadovoljst­vo” zbog lansiranja rakete i najavio da će biti još takvih poduhvata u budućnosti u kojima će Tihi okean biti meta.

Tada je naglasio da je ovo bio samo prvi korak vojne operacije u Pacifiku i značajan uvod za Guam. To je malo ostrvo u zapadnom Pacifiku i američka teritorija najbliža Severnoj Koreji, na kojoj se nalaze dve važne baze američke vojske.

Kancelarij­a guvernera

Guama saopštila je da se ostrvski nivo bezbednost­i neće promeniti.

- Znali smo da će sa zajedničko­m vežbom SAD, Južne Koreje i njenih saveznica doći i retorika i aktivnosti Severne Koreje - navodi se u saopštenju.

Lansiranje rakete koja je preletela Japan je samo prvi korak vojne operacije u Pacifiku oim Džong Un

 ??  ?? Kim sa zadovoljst­vom najavljuje sledeće mete
Kim sa zadovoljst­vom najavljuje sledeće mete

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia