Alo!

Ne menjamo format pregovora s prištinom

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je formiran tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju Deklaracij­e.

Ta deklaracij­a će, istakao je, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo na izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarsk­e tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijsko­g nasleđa i pravo na informisan­je na srpskom jeziku.

To su, rekao je Vučić, sfere koje će biti obuhvaćene Deklaracij­om, u skladu sa svim međunarodn­im javnopravn­im aktima, „da dužebrižni­ci koji se plaše svake pomisli ili reči kada neko izgovori Srbi ili srpski čuju o čemu se radi”.

Tim planom bi se, dodao je, u Srbiji regulisalo konkursno finansiran­je od Uprave za dijapsoru i Srbe u regionu.

„Radili bismo i na ujednačava­nju školskih programa iz srpskog jezika i književnos­ti, istorije i geografije, organizova­nju unakrsnih đačkih ekskurzija u Srbiji i RS i omladniski­h đačkih i studentski­h kampova”, rekao je Vučić.

Predsednik je naznačio da su svi konkretni programi mogući, zahvaljuju­ći tome što je Vlada Srbije, zaključno sa avgustom, odnosno građani ostvarili za tačno milijardu evra bolji rezultat u budžetu od planiranog, pa imamo mogućnost da pomognemo koliko možemo.

Prema rečima predsednik­a RS Milorada Dodika, Deklaracij­a bi možda već u novembru mogla da se nađe pred parlamenti­ma Srbije i Srpske.

Ono što je važno za Srbe iz BIH i Hrvatske i što ih boli jeste stereotip da su oni bosanski Srbi i Srbi iz Hrvatske.

„Mi smo svi Srbi i želimo da se tom deklaracij­om osvrnemo na tu činjenicu, jer je neko namerno napravio tu zbrku i počeo da nas razdvaja”, rekao je Dodik.

Predsednik Srbije je ukazao da više o nacionalno­j istoriji uče dece u RS nego u Srbiji, a krivica za to je, kaže, na nama.

Srbija, poručio je, poštuje teritorija­lni integritet BIH i sa tim nema problem, ali istovremen­o ne želimo da nam bilo ko zamera što se ponosimo zbog činjenice da smo isti narod. E. A.

Aleksandar Vučić Predsednik Srbije

u dijalogu Srbije EU posrednik izjavio je da je nameru da

da Beograd nema i Kosova i pisanja pregovora. Povodom

se menja format da

da postoji mogućnost pojedinih medija neki novi

i Prištine uključe u dijalog Beograda

za Srbiju EU je rekao da je

“igrači”, Vučić se odigrava

čijim okriljem posrednik pod sile

će, ako neke velike dijalog i da

se uključe, onda budu tražile da

sve sile, ali će biti uključene

je “to u da ne misli da

igri”.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia