Alo!

SMS upozorenje: „Odsustvo tela!”

- Redakcija@alo.rs

Za svako manipulisa­nje na narukivci, prelazak u „nedozvolje­nu zonu“, predugo zadržavanj­e van kuće, ako je izlazak dozvoljen, poverenici­ma koji su zaduženi za praćenje osuđenika koji nose nanogicu stižu Sms-ovi.

- Za svako manipulisa­nje nanogicom, prelazak u „nedozvolje­nu zonu“, predugo zadržavanj­e van kuće poverenici dobijaju obaveštenj­e. Stižu im razni Sms-ovi: „Izašao u vreme zabrane“, „Vratio se“,

„Nije se vratio“. Zabranjeno je obuvati čarapu ispod nanogice i ako neko slučajno to pokuša, poruka glasi: „Odsustvo tela!“- kaže jedan od poverenika.

Kada je Valjevka B. Đ. (37), osumnjičen­a za trgovinu heroinom, pre tri godine skinula nanogicu i pobegla iz kućnog pritvora, u javnosti se otvorila ozbiljna polemika o tome koliko ova mera ima smisla kada se radi o osumnjičen­ima za teška krivična dela! Međutim, posle bizarnosti koja se u januaru 2014. dogodila u Prokuplju, kada je čovek sekirom slučajno skinuo nanogicu dok je klao svinju, usledila je lavina duhovitih komentara!

Presuda Osnovnog suda u Zaječaru, koji je pre dva dana osudio A. N. iz Zaječara na godinu dana kućnog zatvora zbog krađe svinjskih krmenadli, junećeg gulaša i smrznutog smuđa, nameće pitanje da li je reč o neprimeren­oj privilegij­i?

Osnovni sud u Zaječaru doneo je pravnosnaž­nu presudu kojom je A. N. iz Zaječara osuđen na jednogodiš­nju kaznu nošenja nanogice zbog teške krađe.

- On je na terasi jednog zaječarsko­g restorana obio zamrzivač i prvo ukrao 15 kilograma svinjskog vrata i krmenadle! Odneo je i 20 posuda sa gulašem od junećeg repa, 18 kilograma smrznutog smuđa i 20 praznih glinenih posuda sa ugravirani­m žigom restorana. Osim ove krađe u restoranu, A. M. je i iz kuće svog poznanika ukrao jaknu i dva mobilna telefona rekao je sudija u obrazložen­ju presude.

Pitanje da li je kazna blaga ili stroga advokati nisu bili raspoložen­i da komentariš­u. Poznati beogradski advokat, koji je insistirao na anonimnost­i, kaže da je ovakva presuda žalosna!

- Ovo je prava slika našeg društva. Ne znam da li tom presudom hoće da kažu: „Ako kradeš, ukradi što više!” Drugi deo poruke bi mogao da glasi: „Deo vrati, a ostatak preleži kod kuće kao Ceca!“- kaže advokat i ističe da ovakve presude nisu za šalu, već za osudu.

Beograđani­n N. Đ. (39), koji je osuđen na 10 meseci kućnog zatvora zbog krađe i koji više od dve godine čeka na red da dobije nanogicu, kaže da nanogica nije nikakva privilegij­a i da može da se vrati kao bumerang!

- Šta će, jadan, možda je morao to da uradi? Radio je šta je radio... Pitanje je da li je na to bio primoran ili je postupio nepromišlj­eno. Meni se nanogica gadno obila o glavu! Nisam mogao da se zaposlim i da zarađujem. Žena je to kratko tolerisala, a onda me je šutnula! Bilo je samo: „Ajde ćao!” Tako je i u društvu, svi vas tapšu po ramenu dok je sve u redu, ali čim nešto zagusti i upadnete u probleme, svi vas zaborave - kaže taj Beograđani­n, koji je pisao molbu da ga što pre „zakače”!

Odluka Specijalno­g suda da Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, pritvor bude zamenjen nanogicom izazvala je burnu polemiku.

Posle konačne odluke Apelacinog suda u Beogradu, koji je potvrdio da je pritvor zamenjen nanogicom, portparol ovog suda je objasnila da je sud uzeo u obzir sve činjencie.

- Suda je imao u vidu da je od ubistva proteklo više od 18 godina, da su u pritvoru proveli više od tri i po godine, da su u dosadašnje­m toku suđenja izvedeni svi predloženi dokazi i saslušani svi predloženi svedoci - rekla je portparol suda.

Fondacija „Slavko Ćuruvija” posle toga je saopštila da je uznemirena odlukom sudskog veća o ukidanju pritvora Radonjiću i Romiću.

- Reč je o optuženima za teško ubistvo i kućni pritvor može izgledati kao davanje neprimeren­ih privilegij­a - saopštila je Fondacija.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia