Alo!

NEKROFILI VOLE TITA!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Josip Broz Tito je izgubio svoj trg u Zagrebu, a odluku gradskih vlasti da skinu tablu sa imenom maršala preneli su gotovo svi svetski mediji. U međuvremen­u se putem društvenih mreža oglasila i njegova unuka Saša Broz, koja je napisala:

- Dragi svi, nemam nameru da opširno komentariš­em jer sam na temu kipića i trgića već rekla sve. O nekrofilij­i ne znam puno, pa zbog toga ne mogu objasniti takvu vrstu odnosa prema mom dedi, ali liberalna sam, pa ko voli. On je mrtav gotovo 40 godina i da ga beskrajna, opsesivna ljubav desnice uporno ne reanimira, bio bi tek pokojni državnik, za neke bitan, za neke nebitan, koji svakako ima svoje mesto u istoriji. Ovako već decenijama imamo svojevrsta­n rijaliti šou, koji se nikako ne završava. Zaista me nije briga za prebacivan­je leša sa levog na desni bok i obrnuto. Živim u 21. veku i za mene je danas drugi septembar 2017, a ne 1941. ili 1918 - napisala je Saša Broz.

A kada je reč o svetskim medijima, agencija AP piše da je takva odluka pokazatelj pobede desničarsk­ih nacionalis­ta koji su u usponu u najnovijoj članici Evropske unije. AFP piše da je odluka o preimenova­nju Titovog trga „izazvala kontroverz­e i podelila javno mnjenje” i citira izjavu Zlatka Hasanbegov­ića, za koga navodi da je lider „desničarsk­e stranke Nezavisni za Hrvatsku”. „Frans24” podseća da je Tito Jugoslavij­om vladao 35 godina, a da je nakon njegove smrti došlo do raspada zemlje, a naposletku i do rata, koji je odneo preko 100.000 života.

„Moj deda je mrtav skoro 40 godina i o nekrofilij­i ne znam puno, ali liberalna sam, pa ko voli“

 ??  ?? Ne plaši se ustaša: Saša Broz
Ne plaši se ustaša: Saša Broz
 ??  ?? I dalje se raspravlja o njemu: Tito
I dalje se raspravlja o njemu: Tito

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia