Alo!

Moderni srpski vitezovi iz miloševog grada

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Tradicija duga preko 50 godina i dalje traje. Moderni srpski vitezovi i tokom ovog vikenda su prikazali umeće u bacanu koplja, topuza..., ali glavni događaj svakih „Ljubičevsk­ih kojničkih igara“je kao i uvek galopska trka „Kup Ljubićeva“i za nju je nagradni fond dva miliona dinara, dok je glavna kasačka trka „Knez Mihajlo“sa nagradnim fondom od 800.000.

Inače, „Ljubičevsk­e konjičke igre“je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada je poručio da danas, dva veka od uspostavlj­anja temelja moderne srpske države, prateći mudru politiku kneza Miloša, uzdižemo i gradimo Srbiju. On je dodao da je čast biti u Miloševom Požarevcu, u gradu u kojem je pre 299 godina sklopljen Požarevačk­i mir između hrišćanski­h sila Austrije i Venecije i Otomanskog carstva.

- Čast je biti u gradu o kojem je po miru, a ne po ratu čuo ceo svet, i možda je to jedan od razloga zbog kojeg je knez Miloš pored Beograda i Kragujevca u Požarevcu počeo da postavlja temelje moderne srpske države - ocenio je predsednik.

Danas, kaže, dva veka kasnije, poučeni Miloševom mudrom politikom, uzdižemo i gradimo Srbiju, koju je Miloš nazvao najlepšim mestom za život, a razvijao ju je braneći sebe, a uvažavajuć­i i poštujući sve druge.

- Ovde su nas okupile „Ljubičevsk­e konjičke igre“, nastale na osnovama tradicije viteškog višeboja, na mestu gde je Miloš 1858. godine osnovao ergelu sa namerom da se građani okupljaju u miru i dobru. Da pominju njega i da nikada ne zaborave koliko borbe i truda je potrebno da se osvoji sloboda - rekao je on.

knez miloš obrenović je osnovao ergelu 1858.

 ??  ??
 ??  ?? Predsednik Vučić je otvorio „Ljubičevsk­e konjičke igre“
Predsednik Vučić je otvorio „Ljubičevsk­e konjičke igre“
 ??  ??
 ??  ?? Proverili i znanje u bacanju koplja
Proverili i znanje u bacanju koplja
 ??  ?? Imalo je šta da se vidi
Imalo je šta da se vidi
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia