Moderni srpski vitezovi iz miloševog grada

Alo! - - SRBIJA - Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Tradicija duga preko 50 godina i dalje traje. Moderni srpski vitezovi i tokom ovog vikenda su prikazali umeće u bacanu koplja, topuza..., ali glavni događaj svakih „Ljubičevskih kojničkih igara“je kao i uvek galopska trka „Kup Ljubićeva“i za nju je nagradni fond dva miliona dinara, dok je glavna kasačka trka „Knez Mihajlo“sa nagradnim fondom od 800.000.

Inače, „Ljubičevske konjičke igre“je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada je poručio da danas, dva veka od uspostavljanja temelja moderne srpske države, prateći mudru politiku kneza Miloša, uzdižemo i gradimo Srbiju. On je dodao da je čast biti u Miloševom Požarevcu, u gradu u kojem je pre 299 godina sklopljen Požarevački mir između hrišćanskih sila Austrije i Venecije i Otomanskog carstva.

- Čast je biti u gradu o kojem je po miru, a ne po ratu čuo ceo svet, i možda je to jedan od razloga zbog kojeg je knez Miloš pored Beograda i Kragujevca u Požarevcu počeo da postavlja temelje moderne srpske države - ocenio je predsednik.

Danas, kaže, dva veka kasnije, poučeni Miloševom mudrom politikom, uzdižemo i gradimo Srbiju, koju je Miloš nazvao najlepšim mestom za život, a razvijao ju je braneći sebe, a uvažavajući i poštujući sve druge.

- Ovde su nas okupile „Ljubičevske konjičke igre“, nastale na osnovama tradicije viteškog višeboja, na mestu gde je Miloš 1858. godine osnovao ergelu sa namerom da se građani okupljaju u miru i dobru. Da pominju njega i da nikada ne zaborave koliko borbe i truda je potrebno da se osvoji sloboda - rekao je on.

knez miloš obrenović je osnovao ergelu 1858.

Predsednik Vučić je otvorio „Ljubičevske konjičke igre“

Proverili i znanje u bacanju koplja

Imalo je šta da se vidi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.