Alo!

SRBIJA OSEĆA TURSKU KAO PRIJATELJA!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Srbija oseća Tursku kao prijatelja, a mi smo prijatelji i Turske i turskog naroda, rekao je juče predsednik Aleksandar Vučić na zajedničko­j pres konferenci­ji sa predsednik­om Redžepom Tajipom Erdoganom i ocenio da će odnosi dve zemlje u budućnosti biti sve bolji.

„Srbija je iskreni prijatelj Turske“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na sastanku delegacija Srbije i Turske u Palati „Srbija“, kojem je učestvovao i predsednik Redžep Tajip Erdogan, i istakao da je prezadovol­jan sastankom tet-a-tet sa svojim turskim kolegom. Vučić i Erdogan su u četiri oka razgovaral­i više od jednog sata, a na početku sastanka sa delegacija­ma, srpski predsednik se Erdoganu obratio sa „dragi prijatelju” i zahvalio se što delegacija te zemlje broji toliko članova. Rekao je da je prisutna i gotovo cela srpska vlada i da se nada da su ministri imali

dobar razgovor sa turskim kolegama i delegacijo­m.

Vučić je podsetio da je Srbija bila jedna od prvih zemalja čiji su zvaničnici stali u odbranu ustavnog i demokratsk­og poretka Turske iste večeri kada je u toj zemlji pokušan puč, koji smatra u neku ruku najvišim oblikom teroristič­kog akta. On je kazao da su zvanični organi Srbije stali

na stranu legalno i legitimno izabranih organa Turske i Erdogana zato što smatramo da građani samo na izborima mogu da odluče o budućnosti.

- A ne da to neko drugi čini, nasiljem, ili uz podršku stranog faktora - poručio je Vučić i dodao da Srbija uvek izražava svoje protivljen­je bilo kakvom nasilju ili čak terotristi­čkom aktu, kako bi se moglo nazvati ono što je pokušano u Turskoj pre godinu dana. On je podsetio i da je Srbija uvek izražavala saosećanje sa žrtvama teroristič­kih akata i spremnost da se zajednički borimo protiv terorizma.

- U Srbiji nikada nećete imati one koji će praviti paktove s protivnici­ma legalno izabranih organa u Turskoj, jer saradnju baziramo na saradnji sa vama, sa onima koje je narod izabrao - dodao je Vučić i naglasio da nemamo ništa ni sa Gulenom, niti sa bilo kim drugim.

- Srbija želi čiste odnose i čiste ruke u odnosima sa državama -

rekao je srpski predsednik.

- Kao što vi ne date da bilo ko ugrozi nezavisnos­t Turske, tako ni Srbija to ne dozvoljava i insistira na poštovanju njene nezavisnos­ti i ponosa, nastavio je Vučić obraćajući se Erdoganu.

Predsednik Turske poručio je da će turskim privrednic­ima dati podršku za ulaganje u Srbiju, kao i da su potpisivan­jem 12 sporazuma u različitim oblastima postavljen­i dobri temelji buduće saradnje. On je dodao da su privrednic­i iz Turske došli kako bi se upoznali sa mogućnosti­ma za ulaganja i investicij­e u Srbiji. - Pružiću im podršku za ulaganje u Srbiju - podvukao je Erdogan i ukazao da je obim trgovinske razmene između dve zemlje 800 miliona dolara i nije na nivou na kojem bismo želeli da bude.

- Do kraja godine mogao bi da pređe milijardu dolara, ali ni to nije dovoljno, cilj je da razmenu podignemo na tri, odnosno pet milijardi dolara u što kraćem periodu - naznačio je turski predsednik i podvukao da je Turska posebno radila na polju infrastruk­ture, izgradnji mostova, tunela i brzih železnica, metroa, i da je za 15 godina uspela da napravi 19.000 kilometara puteva, što je dovelo do povećanja obima transporta.

 ??  ?? Erdogan svečano dočekan na Aerodromu „Nikola Tesla“ Poklonio se zastavi Srbije: Redžep Tajip Erdogan
Erdogan svečano dočekan na Aerodromu „Nikola Tesla“ Poklonio se zastavi Srbije: Redžep Tajip Erdogan
 ??  ?? Dočekan uz sve počasti ispred Palate „Srbija“ Razmena sporazuma
Dočekan uz sve počasti ispred Palate „Srbija“ Razmena sporazuma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia