Alo!

Svete, eto nas ponovo

- Željko Vujičić novinar

S rbija je ponovo u svetskoj fudbalskoj eliti. Tačno! I tačka. Na kvalifikac­ije uspešno okončane u hladnoj, a u srcu vreloj, beogradsko­j noći.

D a, Muslinov tim nije pregazio Gruziju. Tačno. Ali nevažno! Važan je epilog jednogodiš­njeg „rata”, čiju slavu ne bi smela da pomuti ni jedna loš(ij)a bitka, ni taj jedini poraz. Važno je iznad svega da je Srbija na Mondijalu. Najvažnije!

I tek ćemo da cenimo. Kad 1. decembra budemo hipnotisan­o zalepljeni za TV ekrane prateći žreb iz Moskve, umesto što bismo sastave grupa negde pročitali. Ili kad sledećeg leta u najvećoj državi zagrmi „Bože pravde” iz grla naših junaka i srećnika koji će ih bodriti od Kalinjingr­ada do Jekaterinb­urga.

D akle, posle „Marša na Drinu”, kojim su „orlovi” pozvani u odsudni boj, a pre „Kaljinke”, kojom je proslavlje­n odlazak u Rusiju, sve između pašće u zaborav. Osim rezultata. Mora! Trijumfaln­ih 1:0 ostaviće u tamnim hodnicima kojima je reprezenta­cija tumarala minulih osam godina, tih jalovih sedamdeset­ak minuta. Ostaviće svaki živac potrošen na „prodatu” loptu, promašenu šansu... I strepnju koja se uvukla na tribine „Marakane”, u domove, ovde i tamo daleko. Ostaviće strah da će nam se desiti Poljska i Ukrajina, Brazil, Francuska.

N e, Muslinov tim nije pregazio Gruziju, ali je uradio ono što smo svi želeli od septembra 2016. godine - da se plasira na Svetsko prvenstvo.

S rbijo, raduj se! U veselju čekaj - neka mi oproste svi koji na pijedestal sporta stavljaju Olimpijske igre - najveće planetarno takmičenje. Ko neće, neka ostane u tim mračnim ćoškovima istorije.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia