Alo!

BARSELONA POD OPSADOM!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Tenzija u Kataloniji je sinoć dostigla vrhunac, jer je bilo planirano da regionalni parlament proglasi nezavisnos­t od Španije. Upravo je zbog toga Madrid poslao dodatne policijske snage, a pominjalo se da španska vlada, u slučaju da u Barseloni proglase nezavisnos­t, aktivira „član 155 Ustava Španije”, koji ovlašćuje vladu da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države.

Pomenuti član predviđa da se nekoj regionalno­j vladi u slučaju da ugrozi interese španske države mogu oduzeti sva ovlašćenja - i prebaciti na centralnu vladu u Madridu. Ukoliko se građani dotične regije zbog toga pobune, vlada u odbrani integritet­a države ima u tom slučaju pravo da primeni „institucio­nalnu silu“. To bi u slučaju Katalonije u krajnjoj liniji moglo da znači sukob koji bi mogao da preraste u građanski rat.

Interesant­no, nakon što su Nemačka i Francuska jasno poručile da neće priznati nezavisnu Kataloniju, oglasio se i uticajni američki časopis „Forin afers”, koji je naveo da „španska vlada sada namerava da ugasi regionalnu katalonsku vlast baš kao što je to učinila srpska vlada s Kosovom 1990”.

Taj časopis navodi i da je od 1. oktobra, kada je održan referendum, Španija sveprisutn­a u katalonsko­m regionu - počev od povećanog broja policajaca koji patroliraj­u ulicama, pa sve do vojske, a sve to podseća na reakciju Vlade Srbije na kosovsku objavu nezavisnos­ti. List još navodi da za mnoge Katalonce sve to liči na spoljnu okupaciju teritorije pre nego na legitimnu raspodelu snaga reda zbog očuvanja mira.

 ??  ?? Predsednik Katalonije Karles Pudždemon (desno)
Predsednik Katalonije Karles Pudždemon (desno)
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia