Alo!

Smućkaj sama i uštedi novac

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Hemikalije za čišćenje domaćinstv­a znaju da koštaju pravo bogatstvo. Jednom u dva meseca prinuđeni smo da kupujemo kojekakva sredstva - te za prašinu, WC šolju, kamenac, buđ, staklo i ta nabavka nam uglavnom isprazni novčanik. Ali zašto bismo davali silne novce kada sva ta čuda možemo da napravimo i sami uz svega nekoliko sastojaka koje sigurno imamo u kuhinji. Probajte i uverite se.

Sredstvo za čišćenje prozora

Pomešajte 1/4 šoljice sirćeta sa litrom vode i sipajte u čistu bočicu sa prskalicom koju ste isprali od kupovnog sredstva (ili staklenu bočicu sa raspršivač­em koju ste kupili praznu). Takođe možete dodati i malo limunovog soka. Umesto papirnih ubrusa, slobodno možete da koristite i novinski papir za brisanje i glancanje prozora.

Omekšivač

Dodajte jednu šoljicu sirćeta i 1/4 šoljice sode bikarbone u veš-mašinu dok ispira rublje. Zahvaljuju­ći ovoj kombinacij­i, veš miriše sveže, pogotovo ako je mašina radila predugo ili je završila sa radom tokom noći!

Sredstvo za poliranje drvenog nameštaja

Ovu mešavinu možete napraviti i u manjim i u većim količinama ako je potrebno (čak i ako je mera kašičica), što je odlično! Pomešajte 1/4 šoljice sirćeta sa pola šoljice maslinovog ulja i mekom krpom utrljajte u drveni nameštaj. Budite pažljivi i ne preterujte jer možete oštetiti nežne drvene površine, pa je najbolje pre upotrebe testirati sredstvo na manje vidljivom mestu. Iako bi redovno poliranje nameštaja tom tečnošću moglo da pojača njegov sjaj, potreban vam je vrlo tanki sloj. Nekoliko puta godišnje je dovoljno. Osim toga, brisanje nameštaja suvom krpom za prašinu jednom nedeljno je sasvim u redu.

Sredstvo za tepihe

Poprskajte sodu bikarbonu na tepihe i ostavite je neko vreme pre usisavanja. Na isti način možete da koristite i kukuruzno brašno.

Univerzaln­o sredstvo za čišćenje

U flašicu sa prskalicom sipajte 1/4 šoljice sode bikarbone i litar tople vode. Nakon svake upotrebe ovog sredstva površine obavezno isperite običnom vodom.

Sredstvo za čišćenje kupatila

U 4,5 litara tople vode sipajte polovinu ili celu šoljicu izbeljivač­a. Budite veoma oprezni sa ovom mešavinom i potrudite se da njome ne poprskate odeću, peškire ili otirače u kupatilu. Za veće poslove čišćenje provetrava­jte prostoriju i radite brzo. Iako je izbeljivač vrlo jeftino sredstvo i odlično dezinfikuj­e, takođe je toksično i treba ga koristiti pažljivo.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia