Alo!

Pričanje u snu zna da bude gadno

MUČI LI VAS SOMNILOKVI­JA?

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Ćaskanje, mumlanje, smejanje, pa čak i vrištanje u snu zna da bude vrlo zabavno onima koji sa vama dele krevet. Međutim, nekada može biti baš gadno kada se probudite, ako ste tokom sna

Šta podstiče pričanje u snu?

Ukoliko do sada nikada niste pričali u snu, a rekli su vam da u poslednje vreme to često radite, znajte da se to dešava zbog:

■ shviđirml piosze

■ Stvise

■ Timtivetuv­i

■ Mirteprml tsvimićene

■ Utmgene revostmoe

izneli i neke detalje koji ne bi trebalo da izađu na videlo. Pričanje u dubokom snu stručno se zove somnilokvi­ja i spada u oblike parasomnij­e, koja se odnosi na smetnje u ponašanju za vreme spavanja. Ne brinite, nije medicinski problem.

Spavači uglavnom mogu da pričaju najviše 30 sekundi u jednoj epizodi, a pojedini to rade i više puta tokom noći. Svega pet odsto odraslih priča u snu, dok čak 50 odsto dece između tri i deset godina ima tu naviku.

Zašto to radimo?

Iako je somnilokvi­ja često potpuno bezopasna, u pojedinim slučajevim­a može biti znak poremećaja spavanja ili određenog zdravstven­og stanja. Međutim, može biti i simptom mnogo ozbiljniji­h poremećaja, kao što su apneja tokom spavanja, košmari i poremećaji u vezi sa REM fazom sna. Pričanje u snu može se desiti i kada osoba ima groznicu, kada je neispavana, depresivna, pod stresom ili kad pije alkohol ili se prejeda pred spavanje. Mesečarenj­u i pričanju u snu sklona su deca koja često imaju košmare. Takođe, pričanju su skloni i ljudi sa poremećaje­m hranjenja u snu, stanja u kojem čovek jede dok spava.

Da li da idemo kod lekara?

Specijalis­tu za spavanje treba posetiti samo ako se u odrasloj dobi iz čista mira pojavi pričanje u snu, praćeno strahom, vrištanjem i nasilnim ponašanjem. Razgovor sa pedijatrom treba obaviti i kada primetite da vaše dete ima problema sa snom. Manjak sna zna da bude jedan od glavnih razloga za pričanje u snu kod odraslih osoba, smatraju stručnjaci. Imajte na umu da zbog pričanja u snu možete biti i hronično neispavani, čime povećavate rizik od kardiovask­ularnih bolesti, dijabetesa i gojaznosti.

Hoćemo li prestati?

Ne postoji recept da se smanji pričljivos­t u snu. Noćne razgovore, savetuju stručnjaci, ublažićemo ako se klonimo stresa. Ne bi bilo loše da počnete da pišete dnevnik spavanja, koji će vam pokazati kakav vam je ritam sanjanja i buđenja. Vodite ga dve nedelje. Neophodno je da zapisujete vreme kada ste legli, kada ste zaspali i kada ste se probudili. Evidentira­jte i sve lekove koje ste popili i u koliko sati, kao i šta ste pili tokom dana, a tu se najviše misli na pića s kofeinom i na alkohol. Ako vežbate, zabeležite i kada i koliko ste dugo vežbali.

Svega pet odsto odraslih priča u snun dok čak 5r odsto dece između tri i deset godina ima tu

naviku

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia