Radovan i Ratko plakali nad ikonom u Hagu!

Alo! - - AKTUELNO -

Srbi zatvoreni u Hagu imali su nenajavljenu posetu, i to od umirovljenog episkopa zahumskohercegovačkog Atanasija i protojereja Vojislava Bilbije, koji su im tom prilikom poklonili ikone svetaca, njihovih krsnih slava, što je, kako „Alo!” saznaje, najviše potreslo Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koji su i zaplakali kada su dobili slike svojih svetaca.

Kako saznaje naš list, umirovljeni episkop Atanasije i protojerej Vojislav Bilbija posetili su od 5. do 8. oktobra srpske zatvorenike u Hagu, razgovarali s njima, ispovedali i pričešćivali Srbe u Sheveningenu, a na samom rastanku svakome su poklonili po ikonu.

- Episkop Atanasije i protojerej Vojislav su se videli skoro sa svim zatvorenicima, a bili su ti i Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Stojan Župljanin - kaže nam naš izvor iz Haga.

Prema njegovim rečima, na tom sastanku bilo je i suza.

- Sveštenici su na rastanku svakome dali na poklon ikonu, što je posebno potreslo Mladića i Karadžića, koji su poljubivši ikonu svog svetitelja pustili i suzu - kaže nam naš izvor.

Kako nam objašnjava, Ratko Mladić, general Vojske Republike Srpske, na poklon od Atanasija i Bilbije dobio je ikonu Svetog Đorđa, krsne slave porodice Mladić, a Radovan Karadžić, prvi predsednik Srpske, dobio je ikonu Svetog arhangela Mihaila, budući da je krsna slava Karadžića Aranđelovdan.

U zvaničnom saopštenju SPC kaže se da je „umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije 6. oktobra 2017. godine, zajedno sa protojerejem Vojislavom Bilbijom, posetio pet preostalih pravoslavnih Srba kojima traju suđenja. Pritvorenici su prelomili slavski kolač povodom pra-

znika Začeća Svetog Jovana Krstitelja, a zatim je i svaki od pritvorenika uzeo učešće u svetim tajnama po blagoslovu duhovnika. Potom su pritvorenici imali prilike da razgovoraju sa episkopom Atanasijem, što je i na vladiku i na pritvorenike ostavilo dubok i dirljiv utisak”. D. Z.

Mladić dobio ikonu Svetog Đorđa Karadžić ljubio Svetog arhangela Mihaila

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.