Alo!

Vračare i političari

-

B liže nam se beogradski izbori, koji moraju biti održani do kraja marta. Potencijal­ni kandidati za prvog čoveka prestonice uveliko se pripremaju za trku. Neki rade istraživan­ja da vide kako se kotiraju kog građana, neki nam „iskaču iz frižidera” sa svojim idejama kako treba srediti i voditi Beograd, neki jure koalicione partnere, a neki idu kod astrologa po savet da li treba da se kandiduju.

P omoć zvezda u donošenju važne odluke, kako kažu njegovi prijatelji, potražio je Dragan Đilas, nekadašnji lider DS-A, koji još razmišlja da li da pokuša da se vrati na mesto na kojem je bio. Taj njegov postupak nikoga nije iznenadio, ni javnost ni same astrologe, koji otvoreno kažu da su im političari „redovne mušterije“.

S pecifičnij­i su od drugih, kažu stručnjaci koji gledaju u zvezde, samo zato što zahtevaju maksimalnu diskreciju. Jedan bivši predsednik države išao je čak i kod vračare, bez čijih saveta, pričali su upućeni, nijednu važnu državnu odluku nije doneo. Znam, ove priče neodoljivo podsećaju na scenario čuvene serije „Bela lađa“, u kojoj korumpiran­i političar Srećko Šojić od vračare i magova traži pomoć za svoje političke poteze.

I to je poenta, Šojić nije satirični lik iz popularne serije, njega u našem političkom životu, vidimo i sami, ima mnogo, čak i previše. Zato, političari, izađite u grad, uđite u gradski prevoz, ali sami bez saradnika i naravno bez kamera i ljudi će vam reći, ćutanjem ili komentarim­a, pogledima, svejedno, da li vam je vreme za penziju ili ste još spremni da bijete izborne bitke, manite se vračara i astrologa.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia