Alo!

Dnevno od srca umre 142 ljudi

-

Statistika crna da crnja ne može biti! Srbija je na neslavnom drugom mestu u Evropi po broju obolelih od raka dojke i kardiovask­ularnih bolesti!

Za samo 60 minuta, prema statistici Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, od bolesti srca i krvnih sudova umre čak šest pacijenata, dnevno 142, godišnje 52.000! Od raka dojke godišnje oboli oko 4.600 žena, a umre ih 1.600. Kada se to prevede na dnevnu statitiku, dobijamo čistu katastrofu - svakog dana u Srbiji otkrije se 13 novoobolel­ih žena, a njih četiri umru od te bolesti, podaci su Srpskog foruma protiv raka dojke. Prof. dr Vladimir Kovčin, naš najpoznati­ji onkolog, kaže za „Alo!” da je to prva statistika koja je podrobna, realna i daje konkretne podatke.

- Frapantni su podaci! Najbitnije je da se radi na ranom otkrivanju raka dojke kako bi ta bolest mogla da se leči. I dalje ne znamo šta je uzrok i zbog toga ne možemo da delujemo preventivn­o. Jedino što nam ostaje je dobar skrining i rano otkrivanje te vrste raka. Savet ženama je da čim primete nešto neobično - uvučene bradavice, ako napipaju neku kvržicu, promene na koži, asimetriju dojki, moraju odmah da dođu kod onkologa. Tada je prognoza bolja i izlečenje izvesnije - naveo je on.

Prof. dr Miljko Ristić, naš kardiohiru­rg svetskog glasa, upozorava za „Alo!” da su novi podaci alarmantni!

- U pitanju je decenijski problem, koji ne može da se reši preko noći. Kada su kardiovask­u- larne bolesti u pi- tanju, trebalo bi da se poveća broj preventivn­ih pre- gleda i da postanu obavezni za sve građane Srbije. Uz to, neophodno

 je da se povećaju i kapaciteti za te preglede, ali i broj zaposlenih u njima - naveo je prof. dr Ristić.

U tom smislu, dodaje prof. dr Ristić, uspostavio je kontakt sa poljsko-američkom firmom koja gradi bolnice u EU i koja bi mogla da pomogne u ublažavanj­u crnog skora u Srbiji.

- Za kratko vreme je sagrađeno 19 bolnica u Poljskoj. U njima su smeštene kardiologi­ja, kardiohiru­rgija i rehabiltac­ija. Prošle godine su o tome vođeni razgovori u Ministarst­vu zdravlja. Poljaci nude izgradnju koliko god nam je potrebno takvih ustanova. Rok za završetak radova je godinu dana, a dobijamo opremljenu bolnicu u kojoj su svi neophodni aparati, operaciona sala, odeljenja... Poljaci bi o svom trošku zaposlili do 350 sestara i lekara, a jedini uslov je da RFZO plaća usluge po cenama koje važe i u Srbiji - navodi taj stručnjak.

R. Briza

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia