KOMANDANTU SRPSKE GARDE ISPUNJENA ŽELJA Dule Savić ispraća Gišku u Crnoj Gori! Prijatelj Brano Mićunović pomogao

Supruga proslavljenog fudbalera je subotu će prisustvovati Giškina rođaka i u njegovog sahrani u Kuču u Crnoj Gori

Alo! - - VESTI - Piše: N. GAVRILOV nemanja.gavrilov@alo.rs

Posle 26 godina biće ispunjena želja Đorđa Božovića Giške, nekadašnjeg komandanta Srpske garde SPO, da bude sahranjen u porodičnoj grobnici u Kučima, kod Podgorice u Crnoj Gori. Tamo će ga sa suprugom Marinom sačekati i ispratiti Dule Savić, poznati fudbaler.

Marina Rajević Savić, proslavljena novinarka i autorka kultne TV emisije „Dok anđeli spavaju“, nikad nije upoznala svog rođaka, ali čuva uspomenu na njega.

- Moj pradeda Nikola Mićković i Giškin otac Gavro bili su rođena braća. Gavro je promenio prezime u Božović. Naša porodica potiče iz plemena Kuči, iz sela Bezjova kod Podgorice - rekla je novinarima Marina, koja je svom rođaku posvetila deo knjige. Kasnije je upoznala Giškinu majku Milenu i njegovu sestru.

Inače, Đorđe Božović Giška bio je osnivač Srpske garde, srpske paravojne formacije Srpskog pokreta obnove. On je pod nerazjašnjenim okolnostima poginuo u Gospiću, u Hrvatskoj, na svoj rođendan, 15. septembra 1991, a njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su na Centralnom groblju u Beogradu. Prema rečima njegove sestre Slavice Božović, njegova želja je bila da bude sahranjen u porodičnoj grobnici u Crnoj Gori. Kako saznajemo, osim njegovih posmrtnih ostataka, u Crnu Goru biće Slavica Božović je istakla da je grobnicu u koju će biti prabačeni ostaci njen otac napravio još 1953. i da je tamo sakupio posmrtne ostatke većeg dela familije.

- Pošto je grobnica već bila puna, Đorđe je za života odlučio da uz tu grobnicu napravi još jednu i da napravi jedinstveni spomenik, isti kakav je tata napravio. To mu je sve Brano Mićunović organizovao i platio. Hvala mu, on ga je uvek gledao kao da nije mrtav, nego da je živ. Nema reči za njega! Mama nije dala da se on nosi za Crnu Goru jer nije mogla da se odvoji od njega, a sada, kada je prošlo pet godina od njene smrti, možemo da ispunimo amanet - rekla je Slavica.

preneti i ostaci njegovih roditelja.

- Danas u osam sati je ekshumacija, ja ću prisustvovati, a doći će i ljudi kod crkve na groblju da ga isprate. U devet sati, pošto kažu da to ide brzo, krećemo za Crnu Goru, a stižemo u Kuče oko pet-šest po podne. Sahrana i opelo će se obaviti sutradan, u subotu u 11.30, u selu Jezevo, na groblju Martinika - ispričala je Slavica za naš list.

Ona je dodala da joj je drago što će ispuniti bratovljev amanet, ali da su joj ovi dani veoma teški.

- To je bila njegova želja. To je amanet i kod nas vlada takvo osećanje i mišljenje, da kad se izvršava amanet treba da se oseća radost. Ali verujte mi, ja se raspadam od tuge, teški su mi ovi dani i samo se trudim da ostanem prisebna. Biće mi veoma teško ujutru, ali nisam mogla da se smirim dok mu ne ispunim tu želju, on je mene držao za ruku noć uoči odlaska u Gospić, iz duše mi je to tražio i želeo, znam da mu je srce tamo - ispričala nam je Giškina sestra.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.