Alo!

Kako je sve počelo?

Verovanja u nesreću povezanu sa ovim danom verovatno potiču još iz biblijskih vremena

-

Poreklo verovanja u nesreću povezanu sa ovim danom do danas nije precizno razjašnjen­o. Verovatno potiče još iz biblijskih vremena jer je 13. gost na poslednjoj večeri izdao Isusa, koji je kasnije razapet u petak. Takođe, navodno su Adam i Eva baš u petak ubrali jabuku zbog koje su zauvek isterani iz raja.

Slično verovanje postoji i u nordijskoj mitologiji, jer je na jednu zabavu upao 13. gost, opaki Loki, koji je organizova­o ubistvo boga veselja Baldera, nakon čega je Zemljom zavladala tama.

Još istorijski­h događaja se povezuje sa ovim „baksuznim danom” - tada je, prema legendi, počeo Veliki potop, obustavlje­na je izgradnja Vavilonske kule, a i Kain je, navodno, baš jednog petka 13. ubio Avelja. Najveći doprinos ovom zloglasnom spoju datuma i dana u nedelji doprineo je francuski kralj Filip Četvrti, koji je 13. oktobra 1307, u petak, na lomači spalio skoro sve tadašnje vitezove templare.

Strah od petka 13. izgleda da je dugo veoma dobro ukorenjen i u Srbiji. Prema podacima od 1898. godine, kada su u Beograd stigli prvi telefoni, broj 13 niko nije želeo da uzme. Spor je na kraju rešen tako što je broj 13 dodeljen Ljubi Srećkoviću za beogradsku klanicu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia