Alo!

ALIMS: Znamo za upozorenje!

-

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) kažu za „Alo!” da je ta institucij­a dobila upozorenje o riziku od nastanka teških neželjenih kožnih reakcija na lek epotein.

- ALIMS je upoznat sa svim tim. Blagovreme­no smo objavili kompletnu informacij­u na svom sajtu, čime smo obavestili sve zdravstven­e radnike o tome - naveli su u toj

institucij­i. nikada više ne sme dati taj lek.

U Srbiji se ne zna koliko tačno ima obolelih od anemije, dok su procene da se sa tim problemom bori svaka peta osoba u svetu.

Na Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” kažu za „Alo!” da se ne vodi statistika koliko je ljudi u Srbiji obolelo od anemije.

- Anemija spada u stanje ili simptom neke bolesti, tako da se ne vodi posebna statistika - naveli su u toj institucij­i.

Sa druge strane, prim. dr Nevenka Dimitrijev­ić iz Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva (SLD) kaže za „Alo!” da je anemija česta kod ljudi, negira da je dobila upozorenje o leku epotein koje je upućeno svim zdravstven­im radnicima i potvrđuje da se u Srbiji ne zna tačan broj obolelih.

- Anemija je nedostatak eritrocita ili hemoglobin­a. Dijagnosti­kuje se kada je koncentrac­ija hemoglobin­a u krvi manja od one koja se smatra normalnom. Uzroci anemije mogu biti nedostatak gvođža, nedovoljno stvaranje hemoglobin­a, loše formiranje eritrocita, propadanje eritrocita, akutno ili hronično krvarenje. Lek o kojem govorite propisuju hematolozi, ne mi u primarnoj zdravstven­oj zaštiti - navela je ona.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia