Alo!

Spomenik heroju koji je ubio Pavelića

INICIJATIV­A MINISTRA VUKOSAVLJE­VIĆA

-

Da je Adolf Hitler kojim slučajem nakon ulaska saveznika u Berlin zaista uspeo da pobegne za Južnu Ameriku, i da ga je tamo „našao” lovac na naciste i ubio, o tom heroju bi bilo snimljeno na desetine filmova i serija. Sada, kada je reč o Blagoju Jovoviću, Srbinu iz Danilovgra­da koji je upucao zloglasnog ustaškog poglavnika Antu Pavelića, njega je istorija gotovo izbrisala, na šta upozorava ministar kulture i informisan­ja u Vladi Srbije Vladan Vukosavlje­vić.

- Spomenik smo ostali dužni Dijani Budisavlje­vić, koja je spasla više od 7.000 dece iz Jasenovca i Jastrebars­kog i time učinila jedan od najvećih podviga u toku Drugog svetskog rata. A ako ćemo dosledno da sprovodimo principe kulture sećanja, trebalo bi razmisliti da se nekom ulicom odužimo i Blagoju Jovoviću, za koga malo ljudi zna. Jovović je Srbin iz Crne Gore koji je u Buenos Ajresu izvršio atentat na Antu Pavelića, od kog je umro dve godine kasnije u Madridu. To ne bi bila pohvala atentatu kao načinu borbe, već hrabrosti da se najveći krvnik srpskog naroda suoči sa pravednom kaznom, ako to nisu mogle da urade države Jugoslavij­a, Argentina

ili Španija. Njegovim činom zadovoljen­a je ljudska i božanska pravda - kaže Vukosavlje­vić.

Blagoje Jovović (1922-1999) izvršio je atentat na Pavelića 10. aprila 1957. u Lomas de Palamoru, predgrađu Buenos Ajresa, a ustaški poglavnik je preminuo dve godine kasnije u Madridu (1959) od posledica ranjavanja. Jovović je živeo u Argentini, a 1999. godine doputovao je u Crnu Goru i posetio Ostrog, prvi put od 1944. Ubrzo nakon toga je preminuo u Rosariu, Argentini.

 ??  ?? Presudio krvniku: Blagoje Jovović
Presudio krvniku: Blagoje Jovović
 ??  ?? Ante Pavelić
Ante Pavelić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia