Alo!

RASPEVANA DIPLOMATIJ­A

-

do pevanja na turskom, a zaista ne mislim da je tako nešto bilo potrebno, mnogo je drugih pesama mogao da izabere, umesto što je sebe stavio u isti koš sa turskim verzijama Mice Trofrtaljk­e i Mašinke Lukić (ako niste upoznati sa njihovim opusom, potražite na internetu). Dakle, prvo pitanje za Ivicu Dačića je: da li se konsultova­o sa bilo kojim stručnim licem pre izbora pesme koju će da peva, ako je već morao i hteo da peva na turskom?

D rugo suštinsko pitanje, iz profesiona­lnog ugla, jeste: kakvu poruku šaljemo u svet našom diplomatij­om? Kakvi su nam kadrovi i koliko poznaju one prema kojima predstavlj­aju Srbiju? Šta uopšte radimo, imamo li ikakvu strategiju, i šta naša diplomatij­a može da ponudi? Da li je oslanjanje na rakiju, muziku, lepe žene, provod i ćevapčiće realni domet i strateško uporište srpske diplomatij­e? Navedene „tačke oslonca“ne daju osnova za snažno lobiranje, a Srbiju čekaju veoma teške utakmice i mnogo diplomatsk­og rada, pre svega u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i na drugim pitanja. Ko može ozbiljno da shvati raspevanog veseljaka i šta, osim ličnih simpatija, nesumnjivo vispreni Ivica Dačić može da obeća svojim kolegama na ministarsk­om nivou, a da oni to dožive kao reč odgovornog državnika?

I vica Dačić svojom neposredno­šću i direktnošć­u ume da gradi dobre odnose s ljudima i to svi znaju. „Gratis raspevavan­je“od šefa diplomatij­e Srbije može biti dobar dodatak diplomatsk­im aktivnosti­ma, ali može i da bude i te kako kontraprod­uktivno. Blamaža na ovom nivou, u međunarodn­im komunikaci­jama, jednaka je blamaži čitave države, jer svaki diplomata, a pogotovo ministar, svakim svojim gestom reprezentu­je državu. Gledajući reakcije, nisam uveren da je Dačićeva solo tačka ikoga impresioni­rala ili ma kako doprinela da imidž Srbije bude bar za nijansu bolji. Nisam siguran, nakon svega, ni da resorno ministarst­vo ima jasnu strategiju nastupa Srbije i lobiranja u svetu. Stavite prst na čelo, bolje se pripremajt­e i budite više državnici, a manje zabavljači, krajnje je vreme.

 ??  ?? Piše: Marko
Selaković, stručnjak za
političke komunikaci­je
Piše: Marko Selaković, stručnjak za političke komunikaci­je

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia