Alo!

LEČE MUCANJE, DOBILI PRIJAVU ZA KRADUCKANJ­E!

- Piše: S. DŽ. STOJANOVIĆ snezana.stojanović@alo.rs

Majstorski gulili državu! Montaža jedne podne lajsne od šest metara plaćena je 6.820 dinara, ugradnja jednog točkića na kancelarij­skoj fotelji 500 dinara, šišanje žive ograde 2.500 dinara, saveti agencije za ekonomski konsalting

46.000 dinara mesečno, dok je sastavljan­je finansijsk­og izveštaja za 2016. iznosilo 126.000 dinara!

Ovu su samo neke stavke sa spiska usluga koje je Zavod za psihofizio­loške poremećaje i govornu patologiju „Prof. dr Cvetko Brajović” u Lipovici plaćao iz državne kase! Sve majstorske poslove je obavljala firma koja je kroz svaki račun uredno obračunava­la 20 odsto PDV-A, iako je u Agenciji za privredne registre bila u stanju mirovanja i državi nije plaćala porez!

Grupa radnika iz Zavoda obratila se Ministarst­vu zdravlja Srbije, Ministarst­vu finansija, zdravstven­oj inspekciji, Agenciji za borbu protiv korupcije i zaštitniku građana sa zahtevom da stopiraju i sankcioniš­u nezakonito poslovanje i urušavanje ugleda ustanove. Zaposleni su priložili dokumentac­iju

Firma koja je bila majstor za sve u APR-U bila u mirovanju

koja ukazuje da se u toj ustanovi bahato trošio novac iz državne kase.

- Zavod je 27. marta 2017. od Ministarst­va zdravlja tražio 483.650 dinara za hitnu izradu računarske mrežne instalacij­e u ambulanti. Kao ponuđači se pozivaju firme čije deletnosti ne odgovaraju projektu. Zahtev za novac podnet je 27. marta, a hitna uplata privatnom preduzeću za informacio­ne sisteme bila je 4. aprila, iako ministarst­vo nije odgovorilo na podnet zahtev! Izrada lokalne računarske mreže koštala je 340.529 dinara bez PDV-A, dok je zajedno sa obračunati­m porezom od 68.105 dinara dostgla cenu od 408.635 dinara - navodi se u dokumentac­iji dostavljen­oj nadležnim institucij­ama.

Firma koja ja bila majstor za sve u APR-U je imala status mirovanja, ali je u Zavodu, prema rečima zaposlenih, radila punom parom i sitne popravke naplaćival­a papreno!

- Postavljan­je podne lajsne, dužine 6,4 metra, širine 10 centimetar­a, između laminata koštalo je 6.820 dinara ili jedna crvena po metru! Ugradnja jednog točkića na kancelarij­skoj fotelji je 500 dinara, oblikovanj­e žive ograde, sa zadatom visinom i određenim volumenom, košta 2.500, instalacij­a laserskog štampača 9.500, dok je otvaranje metalne kase „zimpa” K-301 koštalo 19.000 dianra navodi se u dokumentac­iji.

- Radnici Zavoda ne smeju da reaguju, jer se plaše da ne izgube posao i nemo posmatraju zloupotreb­e pojedinaca. Na dobronamer­ne sugestije, koje ne odgovaraju direktoru dr Ljiljani Avramović i saradniku za javne nabavke Nebojši Nikoliću, oni su pretili otkazima - kažu radnici.

 ??  ?? Paprene popravke
o trošku države
Paprene popravke o trošku države
 ??  ?? Uplata avanasa za finansijsk­i plan
Uplata avanasa za finansijsk­i plan
 ??  ?? Zavod „Prof. dr Cvetko Brajović” u Lipovici
Zavod „Prof. dr Cvetko Brajović” u Lipovici

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia