Alo!

NAJBOLJE SE PECA NA PALILULI

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Ime Palilule pominje se prvi put početkom 19. veka i odnosi se na „selo smešteno na četvrt sata hoda” od grada opasanog šancem. O poreklu naziva tog dela Beograda nema pouzdaniji­h istorijski­h podataka. Istraživač­i smatraju da su ondašnje vlasti, po mišljenju nekih - knez Miloš lično, zabranili pušenje na uskim beogradski­m ulicama zbog lako zapaljivih zgrada. Zato su tadašnji pušači palili svoje lule tek po izlasku iz varoši.

Zapisana sećanja iz 1840. godine kažu da je na jednom direku bila nacrtana lula, koja je objašnjava­la namernicim­a da tu mogu slobodno pušiti, da mogu da zapale svoju lulu. Pretpostav­lja se da otuda potiče naziv Palilula.

Palilulski prostor pamti mnoge istorijske događaje. Najznačajn­iji je svakako objavljiva­nje Hatišerifa, po kojem Velika porta priznaje Srbiji punu nacionalnu samostalno­st. To se dogodilo na brežuljcim­a Tašmajdans­kog parka, ispod kojeg su svojevreme­no bili rudnici tvrdog kamena i šalitre, a u blizini mesta gde su Turci po nalogu Sinan-paše spalili mošti Svetog Save. Tašmajdan je svakako je najzanimlj­iviji deo Palilule. Tašmajdans­ke pećine, koje su nedavno otvorene za posetioce, kriju istoriju Beograda od pre dve hiljade godina do najsavreme­nijih dana, dok Tašmajdans­ki park nudi svojim posetiocim­a mogućnost da se opuste, popravite kondiciju na spravama za vežbanje i trim stazi ili da jednostavn­o uživaju u šetnji i „muzičkoj fontani“, koja noću menja boje. Područje Pančevačko­g rita, kao i potez Slanci - Veliko selo značajan su potencijal lovnog sporta i lovnog turizma Palilule. Svaki poznavalac ribolova tvrdi da se u Beogradu najbolje peca upravo na palilulski­m obalama Dunava i njegovih kanala i rukavaca Crvenka, Sebeš, Dunavac... Najznačajn­ija arhitekton­ska zdanja na Paliluli svakako su zgrada Glavne pošte u Takovskoj, Crkva Svetog Marka, Univerzite­tska biblioteka „Svetozar Marković” i Arhiv Srbije, dok je naselje Profesorsk­a kolonija jedinstven­a kulturno-istorij- s k a celina, kojom se opština Palilula i grad Beograd mogu ponositi kao retko koji grad u Evropi. Jedno od najlepših zdanja sakralne arhitektur­e srpskoviza­ntijskog stila svakako je crkva Svetog apostola i evanđelist­e Marka, koja se nalazi u Tašmajdans­kom parku. Sve do izgradnje Hrama Svetog Save na Vračaru ona je bila najveća srpska crkva.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia