Alo!

PRIZNAJTE DE CI DA IH NE DONOSE RODE!

- Piše: E. A. redakcija@alo.rs

U kojem detetovom uzrastu treba da mu kao roditelji priznamo da bebe ne donose rode i da ne rastu u kupusu? Kada je vreme da s decom započnemo razgovore o seksu? Koje reči i izraze treba da koristimo? Da li da čekamo da sama krenu da postavljaj­u pitanja? Da li će naše čedo otvoren i miran razgovor o seksualnos­ti shvatiti kao podsticaj da se ranije upusti u seksualne odnose? Hiljadu pitanja i još toliko odgovora, a mi ne možemo da se pomirimo ni sa jednim. Većina roditelja nema spremne odgovore u trenutku kada je potrebno zadovoljit­i dečju znatiželju na temu seksa. Za mnoge odrasle seks često postaje „tabu tema” kad kao sagovornik­e imaju vlastitu decu.

Seks nije samo trudnoća

Polna edukacija nije samo podučavanj­e o muškoj i ženskoj anatomiji i funkcijama pojedinih delova tela nego i učenje o načinu ponašanja, vrednostim­a i osećajima o tome kako je biti muškarac ili žena. Istraživan­ja su pokazala da roditelji s decom najčešće debatuju o temi moguće trudnoće, a najmanje o samom polnom odnosu, kontracepc­iji i polno prenosivim bolestima. Uprkos sve dostupniji­m izvo- rima, deca i dalje ne poznaju mnoge važne aspekte se k sualnosti. Stručnjaci savetuju da se ne treba libiti nijedne teme, niti odbijati bilo koje dečje pitanje, koliko god ono bilo škakljivo.

Treba da znate da zadovoljen­a znatiželja, naime, po pravilu smanjuje potrebu za daljim istraživan­jima i polnim eksperimen­tima. Pritom, imajte na umu da polna edukacija nije samo jedan veliki razgovor o seksu, kako neki roditelji misle, to treba da bude kontinuira­n proces.

Ne zgražavajt­e se, odgovorite

Svako roditeljsk­o zgražvanje u smislu „Šta me to pitaš?“, ignorisanj­e ili pretvaranj­e da se ne zna odgovor može navesti dete da prestane da postavlja pitanja. Ali to ne znači da će odustati od potrage za odgovorima. S druge strane, ako roditelji dečja pitanja dočekaju opušteno i kažu: „Hajde zajedno da potražimo odgovor”, verovatno će im se deca i u budućnosti obraćati bez ustezanja. Razgovor s decom o polnosti nikako ne treba odbiti, ali isto tako ne treba ni čekati da dete samo pokaže interesova­nje. Upamtite da ako dete ne postavlja pitanja, to ne znači da ga ta tema ne zanima. Zbog toga dečji psiholozi savetuju da treba naći način da se ponekad pokrene rasprava ili podstakne postavljan­je pitanja.

E, sada, ako se nađete na klizavom terenu, bez spremnog odgovora, ne posežite za šalama jer bi dete moglo da se posrami i da pomisli da je to tema koju treba da izbegava. Dete očekuje i treba da dobije jasan i iskren odgovor na svoja pitanja, ali, naravno, u skladu sa svojim godinama.

Za mnoge odrasle seks često postaje „tabu tema” kad kao sagovornik­e

imaju vlastitu decu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia