Alo!

MI ULAZIMO U PAKAO IZ KOJEG SVI BEŽE!

- Piše: ENES SADIKU enes.sadiku@alo.rs

Ukoliko mislite da je vaš posao stresan, zamislite narednu scenu. Ulećete u zapaljeni stan i samo od vas zavisi hoće li tog dana u vestima stajati „dve žene izgorele u požaru” ili ćete uspeti da ih spasate u poslednjem trenutku, dok se sve ruši oko vas. Odluke od kojih zavisi nečiji život morate da donesete u sekundi, a upravo je ekipa od 11 hrabrih ljudi iz vatrogasne stanice Košutnjak još jednom opravdala moto kojim se vode: „Da budemo brži od smrti”.

Zbog toga je i epilog požara od pre nekoliko dana u ulici Miloja Zakića na Čukarici - dve gospođe žive i zdrave. Malo su se nagutale dima, ali su naredni dan doživele upravo zbog hrabrih vatrogasac­a.

Kako objašnjava komandir stanice Dejan

Anđelković, njihov posao je da ulaze tamo odakle svi beže.

- Nakon dobijene dojave na adresi smo bili za dva minuta. Ugledali smo dve žene kako zagrljene stoje na terasi, a ka njima je hrlio plamen. Nije bilo vremena za gubljenje, odmah smo se podelili. Dok je jedna ekipa od spolja počela da gasi, odnosno da prska preko terase otvoreni plamen koji je pretio da dohvati žene, druge dve su razvlačile mrežu i krenule u borbu s vatrom iznutra - prepričava akciju komandir Anđelković.

Prema njegovim rečima, tri vatrogasca - Srđan Mijatović, Bojan Milenković i Nebojša Baroj, dobila su zadatak da uđu u stan s primarnim zadakom da evakuišu žene, dok je ostali deo ekipe krenuo da evakuiše stanare s četvrtog sprata.

- Vremena za gubljenje nije bilo, brzo smo reagovali, jedan od kolega je isključio struju, a potom na sekund zastali pred prvom preprekom, a to su bila blindirana vrata. I to smo rešili uz pomoć hidrauličn­e prese, kojom smo provalili vrata, a onda su u stan ušli Baraj, Mijatović i Milenković - rekao je Anđelković.

Ceo stan je bio u plamenu, dnevna soba, kroz koju je moralo da se prođe do terase, bila je buktinja, goreli su ležajevi, ormani, sto...

- Prvi je u stan ušao Bojan, koji nas je štitio od otvorenog plamena i čistio put kako bismo otišli

do tih žena. On je uspeo da s vodom napravi koridor kojim smo Srđan i ja došli do njih na terasi. Odmah smo im dali rezervne maske kako bi mogle da dišu. Delili smo kiseonik i nakon što su bile spremne, krenuli smo ka izlazu. Sve vreme nas je vodom štitio kolega Bojan, dok je oko nas bilo pravo zgarište, bukvalno nije imalo gde da se zgazi, a da to nije otvoreni plamen - prepričava akciju Nebojša Baroj.

Prema njegovim rečima, nakon što su izveli žene na sigurno, preuzele su ih druge kolege, koje su ih evakusale iz zgrade, dok su se oni vratili i dobili još jednu bitku s vatrom, na sreću, bez ljudskih žrtava.

Dok je trajala drama u stanu, treća ekipa vatrogasac­a evakuisala je ostale stanare, a čak su i jednog gospodina probudili, koji nije bio svestan opasnosti i toga da mu se stan napunio dimom.

„Ušli smo u stan gde je sve gorelo.

Krenuli smo da se probijamo ka ženama koje su spas potražile na terasi“, prepričava jedan običan dan na poslu vatrogasac Baroj

 ??  ?? Pripadnici vatrogasne stanice Košutnjak
Pripadnici vatrogasne stanice Košutnjak
 ??  ?? Aleksandra Kovačević Spasli dve žene iz zapaljenog stana u Košutnjaku: Mijatović,
Milenković, Baroj
Aleksandra Kovačević Spasli dve žene iz zapaljenog stana u Košutnjaku: Mijatović, Milenković, Baroj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia