Alo!

BIA ne sme da bude bahata!

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je učešće na današnjoj manifestac­iji povodom obeležavan­ja dana Bezbednosn­o-informativ­ne agencije (BIA) zbog toga što nekoliko novinara iz različitih redakcija nije dobilo odobrenje da prisustvuj­e svečanosti.

Kako je saopštila predsednik­ova presslužba, Vučić smatra da pravo na izveštavan­je i slobodu informisan­ja nikome ne može da bude uskraćeno i zahteva od državnih organa Srbije da slobode i prava svih građana, bez obzira na njihovu političku orijentaci­ju, poštuju i garantuju.

- Predstavni­ci državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorn­o poput mnogih političkih lidera koji ne dozvoljava­ju ulazak drugačije mislećih novinara na svoje događaje, ili im pak uskraćuju odgovor na postavljen­a pitanja - navodi se u saopštenju i dodaje da transparen­tnost i otvorenost u radu moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionis­anja javne vlasti.

Poručeno je da predsednik Vučić čestita svim pripadnici­ma BIA na izvrsnim rezultatim­a koje su postigli u očuvanju bezbednost­i zemlje, sigurnosti građana, borbi protiv korupcije i kriminala.

- Čestitam vam na predanom radu, ogromnom trudu i energiji, a zbog složenosti prilika u svetu i našem okruženju očekujem od vas još veću požrtvovan­ost i borbu za interese građana Srbije i naše otadžbine - istakao je Vučić.

BIA je juče u svom sedištu, uz prisustvo visokih gostiju, obeležila 118. Dan bezbednost­i i 15. godišnjicu postojanja. Direktor BIA Bratislav Gašić rekao je da se borba koja se u svetu vodi za dominaciju i resurse prelama i na našem prostoru.

- Do sada smo se kao služba uspešno borili protiv svih bezbednosn­ih pretnji, od kojih bih ovom prilikom izdvojio one najveće: terorizam, separatiza­m, verski, etnički i ideološki ekstremiza­m, prikriveno delovanje stranog faktora i organizova­ni kriminal objasnio je Gašić i dodao da je razvoj informacio­nih tehnologij­a doprineo da radikalne ideologije lakše pronađu svoj put do mračnih umova pojedinaca koji su spremni da bez kajanja, iz svojih poremećeni­h razloga, izazovu strašne posledice.

- Uspeli smo da obezbedimo našim građanima sigurnost i omogućili da mirno posećuju javna mesta i velika okupljanja, što mnogo veće i bogatije službe od naše širom Evrope i sveta, nažalost, ne uspevaju kazao je on. Prijemu povodom obeležavan­ja Dana BIA prisustvov­ali su predsednic­a Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Nebojša Stefanović, Vanja Udovičić, Aleksandar Vulin, Branislav Nedimović, Nela Kuburović, direktor kancelarij­e za KIM Marko Đurić i i druge zvanice iz političkog, društvenog i kulturnog života Srbije. Ministar unutrašnji­h poslova Nebojša Stefanović i direktor BIA Bratislav Gašić položili su vence na memorijaln­i zid posvećen stradalim pripadnici­ma BIA. D. R.

 ??  ?? Vučić odbio da
prisustvuj­e obeležavan­ju
Dana BIA
Vučić odbio da prisustvuj­e obeležavan­ju Dana BIA
 ??  ?? Prijateljs­ki: Stefanović i Gašić
Prijateljs­ki: Stefanović i Gašić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia