Alo!

Iduće godine papreno u Grčkoj!

Za petočlanu porodicu boravak u boljem hotelu biće skuplji i do 200 €

- Piše: IVANA ŽIGIĆ ivana.zigic@alo.rs

Grčka, omiljena destinacij­a srpskih turista za letovanje, dogodine će dočekati goste sa novim nametom. Naime, od sledećeg leta uvodi se taksa za turiste, koja će iznositi od 0,5 do četiri evra dnevno po osobi, što će poskupeti desetodnev­ne aranžmane za pet do 40 evra po osobi, a za petočlanu porodicu dodatni trošak mogao bi dostići čak i 200 evra.

Elem, boravišna taksa računaće se kao fiksni iznos po danu i po sobi, i to u zavisnosti od vrste smeštaja. Tako će se za smeštaj u privatnim sobama i apartmanim­a, kao i u hotelima sa jednom i dve zvezdice plaćati po pola evra dnevno, za boravak u hotelima sa tri zvezdice gosti će plaćati 1,5 evro dnevno, za smeštaj u hotelima sa četiri zvezdice taksa će iznositi tri evra dnevno, dok će taksa za boravak u hotelima sa pet zvezdica biti četiri evra dnevno.

Inače, Grčka već ima najveće poreske stope za turističke usluge u poređenju sa ostalim konkurents­kim mediterans­kim zemljama. Prema nedavnom istraživan­ju Instituta za turistička preduzeća SETE, na 100 evra koje jedan hotel sa četiri zvezdice u Grčkoj dobije od gosta, čak 33,4 evra odlazi na poreze i doprinose za socijalno osiguranje. Istovremen­o, na Kipru je ta cifra mnogo manja i iznosi 16,1 evro. Zbog svega toga hoteli su prisiljeni da posluju sa znatno nižim maržama kako bi poboljšali svoju konkurentn­ost. Tako i ne čudi što hotelska industrija Grčke smatra taj novi namet apsurdnim, jer je turizam jedan od retkih sektora grčke ekonomije koji je izdržao krizu.

No domaći stručnjaci smatraju da novi namet ipak neće odvratiti naše ljude od te mediterans­ke zemlje.

- Taj namet već postoji u Italiji i drugim zemljama Evropske unije (EU). Iskreno, ne verujem da će taj dodatni trošak smanjiti broj turista, pogotovo imajući u vidu da su u toku predsezone i postse-

 ??  ?? Što bolji hotel, to veća taksa
Što bolji hotel, to veća taksa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia