Alo!

Živeo Beograd!

-

I ako je danas u metropoli kakva je Beograd teško pronaći pravog „Beograđani­na”, iako svakog petka kada dođemo kući s posla ugledamo prazan parking ispred zgrade izgovorimo one čuvene Duškove reči: „Beograđani otišli svojim kućama”, duh slobodarsk­e prestonice i dalje ponosno živi i prenosi se kako s kolena na koleno, tako i na nove žitelje glavnog grada.

P rošle su 73 godine otkako su iz Beograda puškom proterani Hitlerovi vojnici, ali i danas ćemo, kao i svake godine u ovo doba, na beogradski­m ulicama osetiti ukus pobede, a u haustorima će odzvanjati čuveni poklič: „Uraaa!”, kako bi nas podsetio da i našim potomcima pričamo o Beogradsko­j ofanzivi i borbi za slobodu i život u miru.

B eogradska ofanziva jedna je od najvećih i najznačajn­ijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Operacija je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, kada je nakon 1.287 dana nacističke okupacije i poslednji vojnik nacističke Nemačke oteran sa naše kaldrme koja život znači.

D anas ćemo čuti mnoge stavove u vezi sa oslobađanj­em grada kao što je: „Da nije bilo Rusa, Beogradom bi i dalje šetali Nemci.“Tačno je sve to, ali ko od nas ima pravo da negira i naše žrtve? Svaki čovek pao u borbi za slobodu, ma koje nacije bio, nije manje vredan. Zato se manimo priča i deljenja ordenja posle bitaka. Okrenimo se pravim stvarima, a to je činjenica da je naš Beograd danas simbol slobode, i trudimo se da takvu sliku pošaljemo u svet, a našoj deci da ostavimo zavet, baš kao što su nama naši preci, koji glasi: „Čuvajte prestonicu, budite ljubomorni na njenu slobodu i ponosno svima recite: ‘Živeo Beograd‘!”

 ??  ?? Darko Zlojutro urednik
Darko Zlojutro urednik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia