Alo!

Slovaci hapse ilegalne radnike iz Srbije

-

Slovačka policija privela je 23 državljana Srbije koji su nelegalno radili za preduzeće „Šin Heung Presižen Slovakija”.

Povodom privođenja državljana Srbije u slovačkom gradu Šali, Ministarst­vo spoljnih poslova saopštilo je da su dve srpske državljank­e koje nisu posedovale važeće putne isprave zadržane u Prihvatnom centru, a svima je dat rok od sedam dana da dobrovoljn­o napuste Slovačku. Ukoliko srpski državljani ne iskoriste mogućnost dobrovoljn­og napuštanja Slovačke, biće pokrenut postupak readmisije shodno važećem bilateraln­om protokolu, stoji u saopštenju MSP-A.

Osim Dejana Cvetkovića, koji je obavestio o privođenju, niko od naših građana nije se obratio Ambasadi Srbije sa zahtevom za konzularnu zaštitu. MSP ukazuje da se slovačko tržište rada u poslednjih nekoliko godina sve više otvara za radnike iz trećih zemalja.

Za slovačke standarde je kvalifikov­ana radna snaga iz zapadne Evrope skupa, zbog čega se angažuju radnici iz Ukrajine, Srbije, Makedonije, Vijetnama...

„Problemi s kojima su se naši radnici suočili počeli su od 2016. godine zbog toga što sve veći broj, koristeći bezvizni režim od 90 dana, dolazi u Slovačku posredstvo­m privatnih agencija i fizičkih lica ili samostalno”, navodi se u saopštenju MSP-A.

Kompetenci­je nadležnih slovačkih organa po pitanju kontrole nelegalnog zapošljava­nja nisu jasno definisane, ističe se u saopštenju i dodaje da kontrolu u kompanijam­a, po pravilu, obavljaju predstavni­ci inspekcije rada i policije za strance. Dodaje se da se nelegalnim smatra ukoliko poslodavac nije prijavio radnika najmanje jedan dan pre stupanja na posao, a policija kontroliše da li je došlo do prekoračen­ja dozvoljeno­g boravka.

Svi uhapšeni radnicu su bili angažovani posredstvo­m slovačke agencije „Maks“.

 ??  ??
 ??  ?? Odu da zarade za hleb,
vrate se opelješeni
Odu da zarade za hleb, vrate se opelješeni

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia