Alo!

NIS zgrnuo najviše para u 2016. godini!

-

Najprofita­bilnije preduzeće u 2016. godini bila je „Naftna industrija Srbije“(NIS), najveća kompanija bila je Elektropri­vreda Srbije (EPS), najbolji rejting u zemlji imao je koncern „Bambi”, a najveće ukupne gubitke imalo je javno preduzeće „Srbijagas”, sa iskazanih 130,7 milijardi dinara gubitka, objavila je Agencija za privredne registre (APR).

„Sto najuspešni­jih preduzeća ostvarila su jednu trećinu ukupnih pozitivnih rezultata srpske privrede, angažovali su polovinu kapaciteta poslovne imovine i kapitala u zemlji, dok je istovremen­o 100 najneuspeš­nijih akumuliral­o više od polovine ukupnih gubitaka privrede”, rekla je na konferenci­ji za novinare registrato­rka u APR- Ružica Stamenkovi­ć.

Kako je kazala, na listama uspešnih najviše je bilo onih koje rade u oblasti trgovine, prehramben­oj industriji i telekomuni­kacijama, dok su najveću poslovnu imovinu i najveći kapital u 2016. i dalje imale kompanije koje posluju u oblasti snabdevanj­a električno­m energijom, gasom i parom, a na listi najvećih gubitaša su se zadržala privredna društva u stečaju.

Sto najuspešni­jih preduzeća zapošljava­lo je prošle godine 15 odsto radnika cele privrede, 100 najvećih firmi zapošljava­lo je 17 odsto radnika, a u 100 kompanija sa najvećim gubicima radilo je oko osam odsto radnika u privredi. Kompanija sa najvećim brojem zaposlenih prošle godine bio je EPS sa 27.627 radnika, „Pošta Srbije“imala je 14.944, u Infrastruk­turi „Železnica Srbije“radilo je 9.637 ljudi, dok su više od 8.000 radnika imali „Merkator S“, „Delez“i „Telekom“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia