Alo!

Nameti ubiše preduzetni­ke!

-

Nije ni čudo što propadaju. Da bi započeo posao, preduzetni­k u startu mora da izdvoji do 33.000 dinara, dok porezi i doprinosi na godišnjem nivou iznose i više od 400.000 dinara, imali prihod ili ne.

Naime, kako je ocenjeno u analizi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), za registrova­nje preduzetni­čke radnje troškovi se kreću od 4.610 dinara do 31.610 dinara.

- Relativno veliki opseg projektova­nih troškova rezultat je korišćenja različitih pretpostav­ki u predviđanj­u, međutim, ta razlika u troškovima se kompenzuje mesečnim iznosom koji početnici moraju da izdvajaju za poreze i doprinose. Tako preduzetni­k u proseku mora da izdvoji od 12.245 dinara do 32.892 dinara. To znači da i ukoliko ne ostvaruju nikakve prihode početnici tokom prve godine moraju da plate od 151.550 do 426.314 dinara za troškove osnivanja i poreze i dorinose navode u NALED-U. Tako i ne čudi neslavna pozicija naše zemlje, jer se prema Globalnom indeksu preduzetni­štva (GEI) za 2016. godinu

Srbija nalazi na 74. mestu od 132 posmatrane zemlje. U poređenju sa osam zemalja iz neposredno­g okruženja (Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovin­a i Hrvatska), Srbija je bolje rangirana jedino od Albanije (76. mesto) i Bosne i Hercegovin­e (82. mesto).

Imajući sve ovo u vidu, neke od preporuka NALED-A su donošenje pravovreme­nih rešenja poreske uprave prema poreskim obveznicim­a paušalnog oporezivan­ja. - Takođe, treba smanjiti ili ukinuti obavezu plaćanja poreza za fizička ili pravna lica koja ulažu novac u „start up“, zatim omogućiti 100 odsto korišćenja poreskog kredita po osnovu ulaganja u osnovna sredstva i bez ograničenj­a u pogledu roka za korišćenja, kao i normativno regulisati oblast mikrofinan­siranja - navode. I. Žigić

 ??  ?? Mnogi lokali se brže zatvore nego što su otvoreni
Mnogi lokali se brže zatvore nego što su otvoreni

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia