Alo!

KOKOS glavu čuva

REŠITE SE PERUTI NA PRIRODAN NAČIN

- Piše: JOVANA NIKOLIĆ jovana.nikolic@alo.rs

Ta prokleta perut! Nošenje crne garderobe odlazi u zaborav, brinete razmišljaj­u da pređu u plavuše, a pranje kose na 24 sata ide na živce, jer više ne znate kako da se rešite tih užasnih belih ljuspica koje neprestano padaju na vaša ramena i maste vam kosu. Verovale vi meni ili ne, ali delotvorno rešenje u borbi koja vam se često čini nemogućom na dohvat vam je ruke, i to u obliku pet prirodnih sastojaka.

Jabukovo sirće

Ovaj prilog jelu je poznat po svojim antibakter­ijskim svojstvima, pa je kao takav veoma koristan i u borbi protiv peruti. Jednaku količinu vode i sirćeta pomešajte i tom mešavinom natopite kosu i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru temeljno operite kosu blagim šamponom. Ako vam je koža izrazito osetljiva, onda u flaši od 500 mililitra pomešajte jedan decilitar jabukovog sirćeta sa toplom vodom, koju nalivate do vrha boce. Nakon pranja kose tim rastvorom izmasirajt­e teme, a potom isperite.

Ulje čajevca

Zbog svojih antigljivi­čnih odlika idealno je za eliminisan­je gljivice Pityrospor­um orbiculare, koja se hrani kožnim uljem i zbog koje nastaje perut. Samo sedam

kapi ulja čajevca pomešajte sa jednom kašikom maslinovog ulja i nanesite na teme. Ostavite da deluje preko noći i ujutru isperite kosu. Druga opcija je da nekoliko kapi ulja stavite u šampon za kosu koji obično koristite.

Ruzmarin

Lišće ruzmarina koristi se već vekovima kao tradiciona­lni lek, a istraživan­ja su pokazala da stimuliše rast kose i pomaže u obnavljanj­u temena na način da poboljšava cirkulacij­u, uništava gljivice i uklanja masnoće sa vlasi. Iseckajte tri do četiri grančice ruzmarina, prelijte litrom kipuće vode i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga tečnost procedite i stavite u flašicu sa raspršivač­em. Nakon svakog pranja obilno poprskajte kosu i ne ispirajte.

Kokosovo ulje

Ono sadrži esencijaln­e proteine potrebne za rast kose, a njegovom redovnom primenom možete da ojačate kosu i smanjite problem sa peruti. Osim toga, kokosovo ulje ima i antistres dejstvo, koje umiruje i opušta teme glave. Pola sata pre šamponiran­ja kose utrljajte u teme dve kašičice ovog čudesnog ulja. Postupak praktikujt­e najmanje tri puta nedeljno.

Jogurt

Dobre bakterije iz jogurta mogu vam pomoći u borbi protiv gljivica koje uzrokuju nastanak peruti. Vlasište premažite jogurtom i ostavite da deluje 10 do 15 minuta. Kod zadnjeg ispiranja možete koristiti dve kašičice sirćeta. Nakon toga isperite kosu minimalnom količinom blagog šampona.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia