Alo!

Srbijo, računaj na Svilara!

- Piše: K. BESAROVIĆ konstantin.besarovic@alo.rs

Poseduje nešto što ga izdvaja, ali je za njegov razvoj vrlo važno da što duže ostane u lisabonsko­m klubu

Mile Svilar je ušao u istoriju fudbalske Evrope pošto je u meču njegove Benfike sa Mančester junajtedom (0:1) postao najmlađi golman koji je branio u Ligi šampiona. Iako je u susretu u Lisabonu napravio grešku koja je portugalsk­i tim koštala poraza, mnogi smatraju da je pred tim 18-godišnjim čuvarem mreže lepa budućnost. Mile je, inače, sin Ratka Svilara, nekadašnje­g golmana Vojvodine i reprezenta­cije Jugoslavij­e.

Zanimalo nas je šta o tom talentovan­om golmanu misli Ivan Ćurković, nekadašnja jedinica Partizana, francuskog Sent Etjena (za koji je 1976. branio u finalu Kupa šampiona protiv Bajerna) i reprezenta­cije Jugoslavij­e.

- Nisam ranije poznavao, niti imao priliku da gledam Mileta Svilara, ali je, s obzirom na činjenicu sa je debitovao za Benfiku u Ligi šampiona, sigurno da poseduje kvalitet. Da ima talenta, odnosno nešto što ga izdvaja, potvrdio je nekim intervenci­jama na meču sa Mančester junajtedom - kaže na početku razgovora za „Alo!” Ivan Ćurković.

 Grešku koju je napravio kod pogotka Mančester junajteda treba verovatno pripisati njegovoj mladosti, odnosno nedostatku iskustva?

- Greške se dešavaju svima, a pogotovo mladim golmanima, tako da mu na tome ne treba previše zameriti.

 Da li se za Svilara već sada može reći da mu predstoji lepa golmanska budućnost?

- Teško je sa sigurnošću predviđati budućnost mladih igrača, a posebno golmana, koji često iz raznih razloga ne ostvare očekivane karijere. Oni su posebno osetljivi na česte promene klubova, a Benfika je poznata po tome da jeftino dovodi talente, a zatim ih vrlo brzo prodaje za mnogo veći novac. Mislim da za Svilarovu karijeru ne bi bilo dobro ukoliko bi u kratkom vremenskom periodu promenio dva-tri kluba. Za njegov razvoj bi bilo važno da u Benfiki ostane bar naredne dve-tri godine.

 S obzirom na to da je Stojković već u ozbiljnim golmanskim godinama, čini se da bi reprezenta­cija Srbije sa Svilarom dobila jedinicu za duži period?

- Stojković odlično brani, ali je sigurno da na Svilara, pod uslovom da nastavi uspešno da razvija karijeru, u perspektiv­i treba ozbiljno računati kao na golmana reprezenta­cije - zaključio je Ivan Ćurković.

Ćurković

 ??  ?? Najmlađi golman u istoriji Lige šampiona: Mile Svilar Obožava
Srbe: Murinjo
Ivan Ćurković
Najmlađi golman u istoriji Lige šampiona: Mile Svilar Obožava Srbe: Murinjo Ivan Ćurković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia