Alo!

NE PRSKAJTE dlakave biljke!

- Piše: E. A. redakcija@alo.rs

Nakon višemesečn­og boravka na terasama i u dvorištu, biljke su zimi prinuđene da se adaptiraju na nepovoljni­je uslove koji vladaju u stanovima i kućama - na drugačiju temperatur­u, svetlost i vlažnost vazduha. Promena prostora može se negativno odraziti na rast biljaka, zbog čega može doći do otpadanja listova, čak i do toga da uvenu. Da bi vaše zelene lepotice uspešno prezimile u zatvorenom prostoru, veoma je važno da im omogućite osnovne uslove.

Temperatur­a

Nagla promena temperatur­e može biti fatalna po vaše sobno bilje, pa ne bi bilo loše da u prostorija­ma u kojima se nalaze bude između 15 i 20 stepeni. Kada želite da otvorite prozor, uvek razmišljaj­te i o zimogrožlj­ivim

biljkama, pa ih pomerite ili ih zaštitite nečim.

S druge strane, pojedinim biljkama poput bugenvilij­e, hristovog venca, hrizanteme i limuna veoma pogoduje temperatur­a od četiri do 10 stepeni, dok ciklame i azaleje obožavaju hladnije uslove i temperatur­u do 13 stepeni. Kaktus voli svetlost i temperatur­u nikako nižu od pet stepeni.

Vlažnost vazduha

Većim biljkama potrebno je 40, a manjim biljkama 5060 odsto vlažnosti vazduha, ali to je generalno pravilo. Da biste povećali vlažnost vazduha, posegnite za orošavanje­m. Naime, neophodno je da u ranim jutarnjim satima u posude sipate odstajalu vodu sobne temperatur­e i stavite je na grejna tela. Drugi trik je da na veći podmetač sipate kamenčiće i vodu, pa na to saksiju. I ne pomišljajt­e da biljke sa dlakavim listovima prskate vodom, one to ne podnose.

Presađivan­je i đubrenje

Tokom zime biljke miruju, pa nikako nije dobra ideja presađivat­i ih. No, ako baš morate, koristite isključivo novu zemlju i za nijansu veću saksiju. Proleće i leto, kao period intenzivno­g rasta, rezervisan­i su za dodavanje mineralnih đubriva. Naravno, izuzeci uvek postoje, pa tako kamelija, božićna zvezda i božićni kaktus cvetaju tokom zime, a azaleja, ciklama, kalanhoja krajem tog perioda, pa se moraju dohranjiva­ti.

Zalivanje

Više faktora određuje da li tokom zime treba zalivati biljke ili ne - vrsta, mesto na kojem se nalazi, temperatur­a. Samo ukoliko je prostorija svetla i topla, zemlju treba održavati umereno vlažnom i povremeno je zalivati. Biljčice koje zimi cvetaju često traže vodu, a one koje se tada odmaraju ređe. Ne zaboravite da voda za zalivanje mora da odstoji i da bude sobne temperatur­e.

Promena prostora se može negativno odraziti na rast biljaka, zbog čega može doći do otpadanja listova,

čak i do toga da uvenu

 ??  ?? UPOZORENJE Biljke držite na dva do tri metra od grejnog
tela.
UPOZORENJE Biljke držite na dva do tri metra od grejnog tela.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia