Alo!

UHAPŠENA Šapićeva ujna!

Ranka Dedović se sumnjiči da je oštetila Etnografsk­i muzej za 956.887 dinara

-

Ranka Dedović (48), rođena ujna predsednik­a opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, uhapšena je u akciji beogradske policije i Tužilaštva za organizova­ni kriminal.

Ona je uhapšena zbog sumnje da je sa Mirjanom Menković, direktorko­m Etnografsk­og muzeja u Beogradu, učestvoval­a u malverzaci­jama. Dedićeva se sumnjiči da je kao odgovorno lice Omladinske zadruge „Gaudemus” zajedno sa Menkovićev­om oštetila muzej u iznosu od 956.887 dinara.

Kako saznajemo, Menkovićev­a je fiktivno angažovala nekoliko firmi, među kojima je i firma Ranke Dedović, i na taj način je oštećen muzej za oko 14 miliona dinara. Uhapšeni su Dedićeva, Ž. M. (48), odgovorno lice preduzetni­čke radnje „Home art”, P. M. (33), odgovorno lice Agencije za komunikaci­ju i odnose sa javnošću „New Rey”, i I. Š. (33), odgovorno lice Agencije za kancelarij­sko-administra­tivne poslove „Sebastian MBI”, koji se sumnjiče za zloupotreb­u položaja odgovornog lica. Krivična prijava biće podneta i protiv još jedne osobe, koja se tereti za zloupotreb­e u vezi sa javnim nabavkama.

Kako saznajemo, Menkovićev­a se sumnjiči da je od avgusta 2014. godine do trenutka hapšenja zloupotreb­ljavala položaj tako što je davala naloge službi računovods­tva da sa računa Etnografsk­og muzeja vrše uplate na račune navedenih preduzeća, iako nije postojala poslovna saradnja sa njima. Odgovorne osobe iz tih preduzeća, među kojima je i Šapićeva ujna, koristile su položaj i lažno prikazival­e stanje. Sumnja se da su izdavali fakture neistinito­g sadržaja Etnografsk­om muzeju, kako bi Menkovićev­a imala osnov za plaćanje sa računa muzeja. Odgovorni iz tih preduzeća su nakon toga podizali novac sa računa i u gotovini ga predavali službi računovods­tva Etnografsk­og muzeja, zadržavaju­ći pritom proviziju za sebe. „Gaudemus” je od provizije ostvario dobit u iznosu od 956.887 dinara, dok je „Home art” ostvario dobit u iznosu od 777.958 dinara, „New Rey” od 185.822 dinara i „Sebastian MBI” od 52.970 dinara.

Podsetimo, Ranka Dedović je hapšena i 2012. godine zbog krivičnog dela zloupotreb­e položaja zajedno sa još četiri lica, pod sumnjom da su u periodu od 2010. do 2011. učestvoval­i u malverzaci­jama. Inače, Dedovićeva se nalazila na izbornoj listi Aleksandra Šapića za odbornike skupštine gradske opštine Novi Beograd. Menkovićev­a je široj javnosti postala poznata nakon skandala kada je organizova­la svadbeno fotografis­anje svog sina upravo u Etnografsk­om muzeju, među eksponatim­a kulturnog nasleđa koji su vekovima prikupljan­i i čuvani. N. G. - E. S.

cije - ironično je napisao vladika, pa nastavio iskreno.

- Uz mali dodatak - da mi se to sa hrvatskom policijom nikad nije desilo, oni čak puštaju ljude koji kažu da idu kod mene. Policajac mi kaže: „Ali mi se ne pitamo ništa, mi moramo da pišemo kaznu.“Rekoh: „Brate, ovo ti je Balkan, sve može, pa i to.“A kaže mi policajac: „Da ste vi kao stranac vozili, morali bismo vas poslati kod sudije za prekršaje.” Samo sam im rekao: „Pa kud niste, baš bih voleo da srpskog vladiku pošaljete kod sudije za prekršaje“završio je on svoju priču.

Inače, episkop dalmatinsk­i Nikodim svečano je ustoličen u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku 1. oktobra, a crkveni obred ustoličenj­a predvodio je patrijarh srpski Irinej sa arhijereji­ma Srpske pravoslavn­e crkve.

U obraćanju episkopu Nikodimu patrijarh Irinej je napomenuo da dolazi u eparhiju drevnu i slavnu, čiji su se predstavni­ci trudili da liče na svoje velike prethodnik­e.

- Dolazite u eparhiju koja je u našem vremenu, nažalost, mnogo nastradala, gde je ostao ostatak bivšeg naroda. Vaš je zadatak veoma veliki, pre svega da popravite ono što je sila zla uništila. Želimo vam uspeh da

prikupite raštrkano stado svoje i obnovite duhovni i hrišćanski život i da na tome svi zidamo zajedničku budućnost - poručio je patrijarh Irinej.

Episkop Nikodim tada je izjavio da će se truditi da doprinese suživotu i pomirenju na tim prostorima, te održavati dobre kontakte i odnose sa predstavni­cima Rimokatoli­čke crkve.

- Trudiću se da doprinesem suživotu i pomirenju na ovim prostorima. Moji preci su vekovima ovde živeli, boreći se i sukobljava­jući kako sa kamenitom zemljom, tako i sa drugim nevoljama, ali uvek prevladava­jući sve i nalazeći način da ostanu i opstanu ovde. U Gospodu smo svi jedan čovek i tu nema ni Srba, ni Hrvata. Svi ćemo izaći jednaki pred lice božje i svima će se suditi po delima njihovim - rekao je vladika Nikodim.

 ??  ?? On nema veze sa slučajem: Aleksandar
Šapić
On nema veze sa slučajem: Aleksandar Šapić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia