Alo!

Znatno skuplje karte za lovce

-

Predsednik Lovačkog udruženja Srbije Dragan Šormaz najavio je na sastanku s pomoravski­m lovcima da će, prema predlogu novog Zakona o lovstvu, od sledeće lovne sezone biti uvedene komercijal­ne lovne karte, koje će biti višestruko skuplje.

- Novi zakon predviđa uvođenje korisničke, za članove udruženja, i komercijal­ne lovne karte. Želimo da budu privilegov­ani lovci koji rade na terenu. Zato ćemo imati dve lovne karte, jednu jeftinu, do 10 evra, i višestruko skuplju, za one koji žele samo da love. Skuplja lovna karta manje će važiti vremenski - a komercijal­ni lovac moraće da plati sve, od korišćenja lovišta, ulaska u lovišta, do korišćenja tehničkih sredstava, pratioca i odstrela. Sada lovci koji rade u lovištu i učestvuju u akcijama plaćaju lovnu kartu na isti način kao i oni koji ništa ne rade, već samo love - ističe Šormaz.

Pored toga, on je najavio „veliko spremanje” u Lovačkom savezu Srbije. On je takođe najavio stvaranje baze podataka o lovcima, koja sada ne postoji.

- Imamo podatke ko su lovci u Srbiji, ali nemamo bazu kompletnog lovstva Srbije, bazu lovišta, razne baze podataka nemamo, evidencija lovačkih ispita je tek od 1994. godine. Iz Vojvodine nemamo uopšte tu bazu podataka o lovačkim ispitima. Prema prijavljen­oj, cifri u Srbije su prošle godine bila 3.822 lovačka ispita, a u Vojvodini 305. To je nesrazmern­o, nelogično, kažu da u Vojvodini niko neće da bude lovac - zapitao se Šormaz.

Slično stanje je i u državi, koja takođe ne zna šta se nalazi u lovištima. G. J.

 ??  ?? Oni koji bi samo da love plaćaće papreno, a oni koji rade znatno jeftinije
Oni koji bi samo da love plaćaće papreno, a oni koji rade znatno jeftinije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia