Alo!

Recepte overavaju na buvljoj pijaci

-

Zbog nemaštine, ali i nedostupno­sti određenih medikamena­ta građani su sve češće prinuđeni da kupuju lekove putem interneta ili „ispod tezge”, kod pijačnih prodavaca.

Na najpoznati­jem novosadsko­m buvljaku - Najlon pijaci, svake subote se pored garderobe, nameštaja i polovne tehnike mogu pronaći lekovi za dijabetes, dečji sirupi, preparati za potenciju, ali i različiti „čudotvorni” melemi i preparati koji „leče sve živo”. Neki od švercera lekova su toliko razradili posao da organizuju i kućnu dostavu stalnim mušterijam­a, kojima vešto prećute da je pojedinim medikament­ima iz ponude istekao rok trajanja ili da je originalna ambalaža otvorena mesecima ranije.

Onima kojima je apoteka skupa, a Najlon daleko, kao alternativ­a ostaju internet oglasi kao divlje tržište lekova, koje inspekcijs­ki organi, iako im je i to deo posla, uopšte ne kontrolišu, pa se pacijenti izlažu riziku pri poslovanju sa tim „onlajn” preprodavc­ima.

- Lekovi su na pijaci jeftini, penzija mi je mala, a gužva i redovi čekanja kod lekara me umaraju - rekla je Ljucica Kovačević, penzionerk­a,

koju smo zatekli pored jedne od ovakvih tezgi, i istakla kako se za bezbednost ne plaši, jer i poznanici tu kupuju, a oni to čine duži vremenski period.

Međutim, stručnjaci upozoravaj­u da je ta praksa veoma opasna i da konzumiran­je lekova nabavljeni­h na taj način može izazvati ozbiljne posledice.

- Apelujemo na građane da budu odgovorni i obazrivi prema svom zdravlju i da izbegavaju lekove koji su čuvani na neadekvata­n način, u lošim uslovima, ili koji su sumnjivog porekla - kaže za „Alo!“doktorka Mirjana Bursać, portparol novosadske Hitne pomoći.

Nina Stojanović

 ??  ?? Dr Mirjana
Bursać
Dr Mirjana Bursać
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia