Alo!

Islamska zajednica napala Irineja zbog velike Srbije

- J. Đ.

Islamska zajednica u BIH optužila je srpskog patrijarha Irineja da svojim izjavama pokušava da oživi opasnu ideju velike Srbije ocenjujući da je to opasno i nedopustiv­o. Napad je usledio nakon što je na Sajmu knjiga patrijarh srpski poručio da „volimo svoju otadžbinu, gde god žive Srbi, to je Srbija, pa bilo da su u Bosni, u Crnoj Gori ili na drugim mestima”.

- Poslednji javni istup patrijarha Irineja u kojem je, između ostalog, kazao da je Srbija gde god žive Srbi, primljen je sa zabrinutoš­ću i ogorčenjem među muslimanim­a u BIH i regiji. Nacionalis­tička retorika, viktimizac­ija vlastitog naroda bez spremnosti da se preuzme odgovornos­t za zločine devedeseti­h, a posebno zločin genocida na kojem je nastao današnji entitet Republika Srpska, ne pridonose procesu suočavanja s prošlošću niti izgradnji poverenja - navodi se u saopštenju Rijaseta Islamske zajednice BIH.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, najoštrije je osudio saopštenje Rijaseta Islamske zajednice jer smatra da je patrijarh Irinej izjavom „gde god žive Srbi, to je Srbija” izrazio svoju brigu zbog teškog položaja u kojem se nalaze preostali Srbi u Hrvatskoj i Federaciji BIH, Srbi u Crnoj Gori, kao i svoju brigu zbog, kako kaže, stalnih pritisaka na Republiku Srpsku i nastojanja da se ukine.

- Srbija ima nacionalnu i moralnu obavezu da kroz razne ekonomske, kulturne, prosvetne i druge aktivnosti pomogne opstanak Republike Srpske i dela svog naroda koji živi u državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavij­e - naveo je Linta.

 ??  ?? Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia