Alo!

Ruski patrijarh poslao ikonu Karadžiću!

- Piše: J. ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Ruski sveštenik koji je desna ruka patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila uz posebnu posvetu poslao je nedavno prvom predsednik­u Republike Srpske i haškom optuženiku Radovanu Karadžiću prelepu ikonu, otkriva za „Alo!“Radovanov brat Luka Karadžić. Prema njegovim rečima, ikonu koju je poslao prvi patrijarho­v čovek, koji se smatra najuticajn­ijim u pravoslavl­ju, ondnosno prvim među jednakima, Radovanu će odneti u januaru, kada ode da ga poseti u Hag.

- To je jedna mala predivna ikona Svetog Stefana. Bio sam iznenađen kada je stigla čak iz Rusije i od takvog čoveka i duhovnika, i Radovan se mnogo iznenadio, ali i oduše- vio kada sam mu to ja- vio. On jedva čeka da mu je odnesem. Ovo je bio prelep gest, koji ga je ganuo i ostavio bez teksta - kaže Luka. On na- vodi da vera pomaže Radovanu da istraje u svojoj borbi.

- Mnogo mu je značilo i mnogo ga je ohrabrilo kada je nedavno njega i sve druge Srbe u Hagu posetio vladika Atanasije. On je dugo razgovaro sa njima i svima im je to prijalo - kaže Luka.

Podsećanja radi, početkom

meseca vladika zahumsko-hercegovač­ki Atanasije (Jevtić) posetio je u Haškom tribunalu petoricu Srba kojima se sudi za ratne zločine. Episkop je zajedno sa njima i lokalnim parohom Vojislavom Bilbijom u pritvorsko­j jedinici prelomio slavski kolač povodom praznika - Začeća Svetog Jovana Preteče. Kao što je „Alo!“pisao, vladika je tom prilikom poklonio Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću ikone svetaca koji su njihove krsne slave. Oni su ikone odmah celivali i prekrstili se, a taj momenat je bio toliko emotivan da nisu mogli da sakriju suze.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia