Alo!

Dejtonska bajka

-

Navali, narode! Kupite kod nas najbolje čvarke, najlepšu garderobu, najkvalite­tnije čarape, kolače, Dejtonski sporazum! Dejtonski sporazum? Da, dobro ste čuli, i to za svega 100.000 KM možete kupiti delić istorije! Hoćete sa mašnicom ako je poklon?

D a je na Balkanu sve moguće, pokazuje upravo i to što je pre nekoliko dana na Palama u Republici Srpskoj uhapšen Željko Kuntoš, koji je bio vozač u vreme kada se sklapao čuveni sporazum.

O n je osumnjičen da je tokom 2017. godine nudio na prodaju Dejtonski mirovni sporazum, napisan na engleskom jeziku, nakon što je došao u posed originala. Navodno je sporazum skrivao u svojoj kući na Palama, a nudio ga je za 100.000 KM.

K ako je moguće da je tako važan dokument završio kod nekog za državu nevažnog pojedinca i da ga još nudi na prodaju? Balkanske države su često nemarne prema istoriji i, kako kažu zvaničnici, postoji sumnja da su još mnogi dokumenti zagubljeni, ali ovo je ipak previše čak i za nas. Međutim, serijal o Dejtonu se ne završava tu, jer iz Republike Srpske tvrde da je ta republika našla svoj primerak, a iz Federacije da se jedini originalni bosansko-hercegovač­ki primerak nalazi u arhivi Predsedniš­tva i da se postavlja pitanje autentično­sti primerka koji je pronađen na Palama.

V iše mi ništa nije jasno, ali se svakako, ako je zaista reč o autentično­m primerku, postavlja pitanje kako je tako olako završio kod pojedinca i kako se niko za ovo vreme nije pitao gde je! Dovoljno je samo reći - svaki komentar je suvišan. Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu!

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia