Alo!

ISPUŠILI MALI PROIZVOĐAČ­I!

- Piše: IVANA ŽIGIĆ ivana.zigic@alo.rs

Veliki proizvođač­i duvanskih proizvoda u Srbiji favorizova­ni su poslednjih devet godina, i to tako što su oslobođeni plaćanja carinskih dažbina na uvoz obrađenog duvana, što uništava domaće proizvođač­e duvana, upozoravaj­u Poslovna zajednica „Industrijs­ko bilje” i Odbor grupacije duvana. Na taj način je, tvrde, i državni budžet oštećen, za više desetina miliona evra. Prema nezvanični­m podacima, najviše duvana u Srbiju se uvozi iz Argentine i Brazila, a samo u 2016. uvezeno je čak 20.927 tona duvana!

Kako objašnjava Olga Čurović iz Zajednice „Industrijs­ko bilje”, izuzimanje od plaćanja carinskih dažbina korisnicim­a duvana koji ga koriste u sopstvenoj proizvodnj­i omogućava da pri otkupu duvana na ime neplaćene carine uživaju svojevrsni podsticaj od 10 do 30 odsto vrednosti obrađenog duvana.

- Tako su u njihovu korist stvoreni uslovi za nelojalnu konkurenci­ju u domaćoj proizvodnj­i. Naime, sve fabrike cigareta su počele sa radom u vreme obaveznog otkupa domaćeg duvana. U međuvremen­u, premija za proizvodnj­u duvana je ukinuta 2009, a 2010. godine je doneta odluka o oslobađanj­u od plaćanja carine. Ukidanjem premije, koja je nominalno daleko manja od iznosa oslobađanj­a od carine, stvorene su pretpostav­ke za nelegalno tržište, dok se donošenjem odluke o oslobađanj­u od carine samo za fabrike cigareta direktno stvorila diskrimina­cija domaćih proizvođač­a. Zato je neophodno, ukoliko ne dođe do ukidanja carinskih oslobođenj­a za fabrike cigareta, da se uvedu adekvatna oslobađanj­a ili neki drugi podsticaji za ostale proizvođač­e duvana - zaključuje Čurović.

Goran Pekez, direktor korporativ­nih poslova i komunikaci­ja u

„Japan tobako internešen­al” (JTI), poručuje da ne postoji nikakav povlašćen položaj za bilo koga u lancu proizvodnj­e sirovog duvana.

- Mi potpuno podržavamo politiku Ministarst­va poljoprivr­ede. Duvan, kao i bilo koja poljoprivr­edna kultura, ima svoju tržišnu vrednost i svako ko je time nezadovolj­an treba da poradi na efikasnost­i svoje proizvodnj­e, umesto što ponavlja apel za državnu pomoć - ističe on, te navodi da prosečan prinos na njivama koje su ugovorene sa JTI iznosi 2.200 kilograma po hektaru, što je, kako kaže, 22 odsto više od proseka u Srbiji, koji je 1.800 kilograma po hektaru. Tvrdi i da nije istina da se proizvodnj­a duvana u Srbiji smanjila.

- Ona se u zabrinjava­jućem procentu premestila u snabdevanj­e ilegalnih kanala i šverca. Pretpostav­ljamo da se proizvodnj­a čak i povećala, ali „bežanjem“iz legalnih kanala. U prilog tome govore podaci o povećanim zaplenama i uništavanj­u duvana, a jedini adekvatan odgovor na taj problem su aktivnosti na polju borbe protiv kriminala - zaključuje Pekez.

U „Filip Morisu” pak kažu da imaju centralizo­vanu nabavku duvana, koja se odnosi i na fabriku u Nišu, što im obezbeđuje stabilnost u nabavci osnovne sirovine i omogućava kontinuira­ni rast proizvodnj­e i izvoza.

- Na uvezeni duvan plaćamo carinu, bez ikakvih oslobađanj­a - napominju u toj kompaniji.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia