Alo!

Pola vozača drogirano!

„U kontroli četrdeseta­k vozača, u organizmu dvadest i dvoje supstanci” utvrđeno je prisustvo neke od psihoaktiv­nih

- Pišu: T. GOČMANAC - N. GAVRILOV redakcija@alo.rs

Opasnost u saobraćaju ne predstavlj­au samo vozači koji imaju alkohol u krvi već i oni koji voze pod dejstvom psihoaktiv­nih supstanci, što ozbiljno može ugroziti kako same vozače, tako i druge učesnike u saobraćaju. Policijska uprava Kruševac rešila je da stane na put takvim vozačima nabavkom novog aparata, koji je znatno olakšao i poboljšao saobraćajn­u kontrolu, a prvi rezultati testiranja su više nego šokantni!

Policija u Kruševcu krenula je u testiranje vozača aparatom kojim se, analizom pljuvačke, može utvrditi prisustvo šest psihoaktiv­nih supstanci: kokaina, heroina, benzodiaze­pina, kanabisa, metamfeta- mina i amfetamina.

Da je aparat imao svoju namenu, govore i podaci koje je izneo Novica Cvetković, policijski inspektor Policijske uprave Kruševac. On je istakao za lokalnu Radio-televiziju Kruševac da je u toku kontrola sprovedeni­h na teritoriji te opštine utvrđeno da je više vozača imalo psihoaktiv­ne supstance u krvi, zbog čega im i prete određene kazne.

- Od četrdeseta­k kontrola vozača, kod dvadest i dvoje testiranih utvrđeno je prisustvo neke od psihoaktiv­nih supstanci u organizmu. Vozači su isključeni iz saobraćaja, određena im je mera zadržavanj a do 12 sati u prostorija­ma policijske uprave, nakon čega sledi plaćanje novčane kazne od 30 hiljada dinara i oduzimanje vozačke dozvole - izjavio je Novica Cvetković.

Kako smo saznali, aparat, koji sadrži računar i mini-laboratori­ju, pomaže da se na vreme otkriju vozači koji predstavlj­aju opasnost

za druge učesnike u saobraćaju. Da je uticaj tih supstanci jednako kao i alkohol opasan u saobraćaju, ali i po zdravlje, govori podatak da je uračunljiv­ost pod dejstvom narkotika približno ista kao pod dejstvom alkohola, produženo je vreme vozačevog reagovanja, što utiče na to da dođe do saobraćajn­e nesreće, pošto se produžava zaustavni put vozila.

- Ima različitih klasa droge i različito utiču na naše psihofizič­ke sposobnost­i, ali, u principu, one ih svakako menjaju, mnoge i usporavaju, tako da mogu značajno da utiču i da ugroze bezbednost kako samog vozača, tako i drugih učesnika u saobraćaju. Koliko znam, policija sve više uvodi testiranje na druge

psihoaktiv­ne supstance, ne samo na alkohol, što je, u principu, vrlo dobro - istakla je Mira Kovačević, v. d. direktora Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovo­j.

Inače, testiranja novim aparatom u Kruševcu vrše se i danju i noću, jer se pojedine psihoaktiv­ne supstance zadržavaju u organizmu dugo, a jedno testiranje košta oko 25 evra. Međutim, kako saznajemo, vozači neće moći da izbegnu testiranje jer se odbijanje takođe kažnjava.

 ??  ?? Aparat z a proveru prisustva narkotika u organizmu
Aparat z a proveru prisustva narkotika u organizmu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia