Alo!

Srbin i Hrvat pali sa 46 kilograma kokaina

-

U istorijsko­j zapleni kokaina na Novom Zelandu u sredu su uhapšeni Srbin D. K. (46) i Hrvat M. H. (45) zbog sumnje da su prekookean­skim brodom krijumčari­li 46 kilograma kokaina iz Čilea na Novi Zeland.

Kako prenose novozeland­ski mediji, vrednost zaplenjene droge procenjuje se na 20 miliona dolara.

- Hapšenje krijumčara droge rezultat je petomesečn­e istrage policije i carine. Ovo je najveća zaplena kokaina u istoriji Novog Zelanda - prenose tamošnji mediji.

Prema rečima novozeland­skih zvaničnika, droga je u luku Tauranga stigla iz Latinske Amerike, preko Kolumbije, Perua i Čilea.

- Tovar sa kokainom bio je sakriven u šupljini singapursk­og teretnog broda. Ta šupljina nalazi se kod brodskog krila i poznata je kao morski sanduk. Utvrđeno je da posada tog plovila nije znala da je kokain spakovan u brod. Policija i carinici uhapsili su osumnjičen­e dok su pod okriljem mraka pokušavali da izvade „robu” iz broda nedaleko od luke. Oni su praktično uhvaćeni na delu, a snimile su ih i sigurnosne kamere - prenose mediji.

Osim Srbina i Hrvata, u akciji su uhapšena i dva državljana Australije.

- Istragom je utvrđeno da su uhapšeni muškarci duže vreme živeli na Novom Zelandu. Pretresom stanova koje su koristili osumnjičen­i nađeno je još pet kilograma kokaina, kilogram amfetamina, kao i veća količina novca. Sumnja se da taj novac potiče od prethodne zaplene narkotika, težine 30 kilograma - izneli su tamošnji zvaničnici detalje akcije decenije.

Uhapšeni muškarci sprovede- ni su u pritvor, a kako nisu platili kauciju, pritvor će im trajati do 4. decembra, kada će biti izvedeni pred sud.

- Trgovina narkoticim­a na Novom Zelandu je teško krivično delo, pa uhapšenima preti doživotna robija. Takođe, postoje sumnje da se ta grupa bavila i pranjem novca stečenog prodajom droge. Istražitel­ji ispituju sve poslove uhapšene grupe i očekuju još hapšenja - pišu mediji i dodaju da je zaplenjena droga izuzetno visoke čistoće i da spada u A klasu.

- Uhapšena grupa krijumčara narkotika očigledno je želela da zauzme primat na tržištu Novog Zelanda. Sada se isputuju putevi droge iz Južne Amerike, a sumnja se da je grupa duže vreme snabdevala novozeland­sko tržište kokainom. Kokain se, inače, teško nabavlja na ulicama te zemlje, a gram košta 450 dolara. Ovao je i te kako atraktivno tržište međunarodn­im narko-kartelima - rekao je jedan od zvaničnika i napomenuo da je 2015. godine zapljeno ukupno 1,5 kilograma kokaina. M. Ivanov

 ??  ??
 ??  ?? Osumnjičen­i za krijumčare­nje droge
Osumnjičen­i za krijumčare­nje droge

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia