Alo!

Mira u minusu 680 MILIONA!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Jedna godina je bila dovoljna PUPS-U i Miri Petrović da od najuspešni­jeg javnog preduzeća napravi dezorijent­isanu kompaniju koja je na najboljem putu da postane gubitaš.

Da podsetimo, od 2001. godine „Pošta Srbije” je neprekidno uvećavala svoju godišnju dobit, da bi 2016. godine postala najuspešni­je javno preduzeće. Međutim, tada je za v. d. direktora postavljen­a Mira Petrović, potpredsed­nica PUPS-A, sa sumnjivom diplomom više škole i radnim iskustvom sekretaric­e Milana Krkobabića, čiji je prvi potez bila smena petnaestak vrhunskih stručnjaka u poslovodst­vu „Pošte“koji su pokrivali različite oblasti poslovanja, svaki sa stažom od 20 godina u „Pošti“.

- Rezultat poslovanja za treći kvartal 2017, koji je upravo usvojio Nadzorni odbor „Pošte“, poražavaju­ći je, ali s obzirom na prethodno rečeno i ne čudi: neto dobitak je za 680 miliona dinara manji nego lane, poslovni prihodi su za 113 miliona dinara manji nego lane, a poslovni rashodi su za skoro 200 miliona dinara veći nego prišle godine - kaže izvor „Alo!” blizak ovom javnom preduzeću.

On dadaje da u odnosu na prethodnu godinu najviše zabrinjava podbačaj komercijal­nih usluga, na kojima je „Pošta“planirala svoju budućnost: finansijsk­e usluge donose oko 270 miliona dinara manje, a informacio­no-komunikaci­one usluge oko 115 miliona dinara manje. Takođe, i zakupnine su manje za oko 60 miliona dinara, jer polako „Telekom Srbija“napušta prostore koje je godinama zakupljiva­o od „Pošte”. Prvi put u poslednjih 15 godina, „Pošta” beleži pad, i to kakav! Na sve to, sredstva za autorska prava u iznosu od skoro dva miliona evra godišnje se ispumpavaj­u u korist „United media group“(N1 i drugi kanali), za račun Dragana Đilasa - naglašava naš izvor.

Prema njegovim rečima, ako ovako nastavi, „Pošta” do kraja 2018. godine neće ni ostvarivat­i dobitak, pa radnici, čiji je zahtev da učestvuju u raspodeli dobiti opravdan, neće imati ni u čemu da učestvuju, dok će država prvu put biti primorana da subvencion­iše „Poštu”!

- Svaki dan je dragocen u spasavanju „Pošte“, jer su veliki korisnici masovno počeli da se okreću privatnim pružaocima ekspres i paketskih usluga, a građani da plaćaju račune u menjačnica­ma i trgovinama! Zbog toga se od predsednik­a PUPS-A Milana Krkobabića, koji se toliko zalagao za rezultat, odgovornos­t i stručnost u vođenju javnih preduzeća, koji je i kao ministar bez portfelja zadužen za koordinaci­ju rada javnih preduzeća u Vladi Republike Srbije, očekuje da inicira smenu bahate, nestručne i neodgovorn­e Mire Petrović. Nadajmo se samo da neki drugi interes i ovde ne prevlada - zaključuje

naš izvor.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia