Alo!

Briga nas za PDV, s tem nemamo niš‘

- Piše: S. DŽ. S. snezana.stojanovic@alo.rs

Krađa dokumentac­ije iz Zavoda za psihofizio­loške poremećaje i govornu patologiju „Prof. dr Cvetko Brajović”, u kojoj su pojedini podaci predstavlj­eni kao zloupotreb­a javnih nabavki na štetu državne kase, prijavljen­a je policiji i pokrenut je postupak. Ovo za „Alo!” tvrdi dr Ljiljana Avramović, v. d. direktora, i navodi da je Zavod preuzela u teškoj finansijsk­oj situaciji.

- Informacij­e iz teksta „Leče mucanje, dobili prijavu za kraduckanj­e“dobili ste od osobe angažovane preko agencije za ispomoć u radu. Kada smo joj otkazali angažman, neovlašćen­o je kopirala i iznosila dokumentac­iju i prijavljen­a je policiji. Nikome nisam pretila niti pretim otkazima - kaže dr Ljiljana Avramović i dodaje:

- Zavod ne proverava status preduzetni­ka u slučajevim­a korektne saradnje jer to nije obaveza korisnika. Ponuđači i dobavljači su odgovorni za svoje statuse APR-U. Firma sa kojom sarađujemo je 2013. svega nekoliko puta obračunava­la PDV. Nije tačno da je obračunava­la PDV kroz svaki račun - kaže ona.

Dr Ljiljana Avramović je na funkciji od septembra 2016, a Zavod od 2013. posluje sa istom firmom - tvrde u Zavodu povodom izjave zaposlenih „da sve majstorske poslove radi firma koja je u APR -u bila u mirovanju, ali je kroz svaki račun uzimala 20 odsto PDV-A“.

Zamena točkića na fotelji koštala je 500 dinara, jer majstor, kako kažu, ne uzima samo za ruke.

- Usluga je sadržala dovoz, plaćanje parkinga, čekanje majstora, demontažu i ugradnju novog točkića. Firma od koje smo kupili stolicu tražila je za zamenu 2.000 dinara, zbog čega smo angažovali majstora kažu u Zavodu i dodaju zašto je šišanje žive ograde koštalo 2.500 dinara.

- Ograda nije šišana skoro godinu dana i bila je visoka oko dva, a dugačka 10 metara. Dve osobe su završile posao za oko pet radnih sati. Sastavljan­je finansijsk­og izveštaja za 2016. koštalo je 126.000 dinara. U uslugu je uračunata izrada izveštaja, učestvovan­je u izradi zaključnih knjiženja za 2016. i otvaranje poslovnih knjiga za 2017. godinu - tvrde u Zavodu i navode zbog čega je u aprilu 2017. privatnoj firmi uplaćeno 408.650 dinara za izradu lokalne računarske mreže.

- Zavod mora da se priključi IZIS programu, za koji nema mrežnu bazu, dok Ministarst­vo nema obavezu da obezbedi sredstva za ovakvu vrstu poslova - kažu u Zavodu i tvrde „da su podaci o zloupotreb­ama neutemelje­ni“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia