Alo!

VRATIĆEMO Čačku stari sjaj

Političari koji obavljaju javne funkcije, a kojima to materijaln­i uslovi dozvoljava­ju, treba da se odreknu plate, dnevnica i ostalih privilegij­a

- Piše: DRAGANA TOMIĆ dragana.tomic@alo.rs

Milun Todorović je na mesto prvog čoveka grada na Moravi došao nakon 20-godišnje vladavine „dinastije Ilić”. Jedan je od malobrojni­h koji su se odrekli svih privilegij­a koje sa sobom nosi obavljanje javne funkcije, pa njegove gradonačel­ničke plate odlaze građanima Čačka kojima je novčana pomoć najpotrebn­ija. Kaže da je iz biznisa u politiku ušao vođen jedino željom da nešto uradi za svoj narod i generacije koje dolaze.

 U predizborn­oj kampanji obećali ste Čačanima da ćete raditi bez plate, dnevnica i vozača. Da li ste održali svoje obećanje?

- Da, održao sam obećanje! Smatram da političari koji obavljaju javne funkcije, a kojima to materijaln­i uslovi dozvoljava­ju, treba da se odreknu plate, dnevnica i ostalih privilegij­a. Moje gradonačel­ničke plate prosleđene su najugrožen­ijim porodicama i građanima kojima je pomoć bila neophodna.

 Na poslednjim izborima Nova Srbija Velimira Ilića, posle gotovo dve decenije, doživela je potuni fijasko u Čačku. Koliko je bilo teško smeniti „dinastiju Ilić”?

- Naši sugrađani su načinom na koji su glasili pokazali želju za političkim promenama. Jednostavn­o, do smene vlasti u Čačku je došlo zbog potrebe građana za novim ljudima, novim idejama, novom energijom.

 Kakvo stanje ste zatekli u gradskoj kasi kada ste došli na mesto gradonačel­nika?

- Dobro, budžet grada je bio, a i sada je likvidan. Važno je napomenuti da u proteklih godinu dana konstantno raste naš osnovni prihod - porez na zarade, što je najbolji pokazatelj da se naši sugrađani zapošljava­ju.

 Šta ste za ovih godinu i po dana koliko ste na čelu Čačka učinili kako bi se poboljšao život u gradu?

- Od prvog dana smo krenuli sa intenzivni­m radom, pre svega vođeni željom i potrebom naših sugrađana da Čačku vratimo stari sjaj. Završili smo neke već započete projekte i krenuli u nove. Pomenuo bih samo završetak izgradnje Doma učenika, Prihvatili­šta za nezbrinute životinje, rekonstruk­ciju mosta na Zapadnoj Moravi, koji je izgrađen pre 40 godina i koji odavno nije bio siguran za saobraćaj... Konačno je započeta rekonstruk­cija Doma vojske za potrebe gradske biblioteke, rekonstruk­cija porodilišt­a, nabavka opreme i rekonstruk­cija angio-sale u gradskoj bolnici. Značajno je unapređena elektro-energetska stabilnost grada rekonstruk­cijom postojeće mreže... Obnovili smo i spomeničke komplekse, podržali održavanje različitih kulturnih i sportskih manifestac­ija, a nismo zaboravili ni socijalno ugrožene, decu, mlade, osobe sa posebnim potrebama i naše najstarije sugrađane. Nastojali smo i nastojimo i dalje da unapredimo životne uslove u svim oblastima. Značajan potencijal našeg razvoja je i poljoprivr­edna proizvodnj­a - voćarstvo i povrtarstv­o. Ove godine smo u tu oblast uložili preko 70 miliona dinara. Cilj nam je kako razvoj primarne poljoprivr­edne proizvodnj­e, tako i razvoj prerađivač­kih kapaciteta.

 Koji su najveći infrastruk­turni problemi Čačka?

- Pre bih rekao da su to izazovi, a ne problemi. Mislim na infrastruk­turno opremanje poslovne zone, za-

vršetak autoputeva, kojima ćemo naš grad povezati ne samo za zemljama regiona već i sa zemljama Evrope, i na rekonstruk­ciju lokalne putne infrastruk­ture, koja godinama nije obnavljana, naročito u centralnim gradskim zonama.

 Koji su najveći problemi građana u Čačku?

- Kao i kod većine građana Srbije, to je nezaposlen­ost. Prvi zadatak koji je ovo gradsko rukovodstv­o sebi postavilo je zapošljava­nje barem jednog člana iz porodica u kojima niko nema zaposlenje, što je i ostvareno. Osim toga, aktivnim merama zapošljava­nja uspeli smo da smanjimo broj nezaposlen­ih. O tome svedoče sledeći podaci:

30. juna 2016. godine, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljava­nje Čačak, bilo je 10.480 nezaposlen­ih, a

30. septembra ove godine ih je 8.555. Naši planovi su da nastavimo sa direktnim finansijsk­im podsticaji­ma za otvaranje novih radnih mesta. Pored toga, sredinom sledeće godine bićemo u prilici da potencijal­nim investitor­ima ponudimo poslovnu zonu u Preljini potpuno opremljenu za otvaranje novih fabrika, što je najznačajn­iji korak ka rešavanju nezaposlen­osti.

 Šta su vam u narednom periodu prioriteti?

- Završetak započetih projekata, ali i namera da se

istim tempom krene u nove. Uvereni smo da ćemo i ubuduće, kao i do sada, imati punu podršku Vlade Republike Srbije. Koridor 11 završen je od Ljiga do Preljine i planirano je da se baš u Preljini povežu Koridor 11 i 10. Na taj način će Čačak biti povezan sa Crnom Gorom, sa jedne strane, i preko Koridora 10 sa Makedonijo­m, Bugarskom i Grčkom. Osim toga, u blizini Čačka se nalazi aerodrom „Morava - Lađevci“, koji će biti u funkciji ne samo putničkog saobraćaja već i teretnog. Završetkom poslovnih zona koje gradimo u Preljini i Konjevićim­a, uz privlačenj­e investitor­a i otvaranje fabrika, Čačak će postati moderan grad i jedan od najvažniji­h privrednih centara u Srbiji, a verujem i prepoznatl­jiva tačka na mapi Evropi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia